Als ik aankom op de parkeerplaats van het station in Nuth staan al zo’n 10 mensen te wachten. Voorstellen hoef ik mij niet echt, want de meesten heb ik ook twee weken ervoor gezien toen ik de bewonersplatforms uitnodigde om vandaag (19 september) samen met de PvdA-Statenfrac tie een bustocht langs het geplande voorkeurstracé van de Buitenring te maken. Er is enige achterdocht: “Dit wordt toch geen PvdA-promotietoer waar we alleen nog mogen luisteren naar wat er al besloten is”? Korte tijd later staat de busparkeerplaats vol met mensen. Ik schat dat we in totaal met zo’n 40 mensen op pad zullen gaan.
Naast vertegenwoordigers van diverse bewonersgroepen komen ook een aantal lokale PvdA wethouders en raadsleden mee. Ik heb ze vooraf op het hart gedrukt vooral te luisteren naar de opmerkingen die de bewoners de komende twee uur gaan maken. Vragen stellen en niet prediken!
In tegenstelling tot de busrit twee weken eerder met de commissie Fysiek Domein van de provincie, komen we nu op de Randweg geen file tegen. Ik kijk op mijn horloge: we rijden het traject op precies dezelfde dag en hetzelfde tijdstip als toen. “Files? Hier zijn geen files, althans niet richting Hoensbroek en verder. De enige files die hier ’s ochtends en ’s avonds zijn, staan voor de aansluiting bij de A76. Daar moet wat aan gedaan worden”, krijg ik te horen. Vanaf de Naanhof rijden we richting Maria Gewanden tot aan het kerkhof. Daar stappen we uit, want het platform Vaesrade wil ons een holle weg uit de Romeinse tijd laten zien die dreigt te verdwijnen door de aanleg van het voorkeurstracé. Ondertussen krijgen we ook uitleg over de mogelijke risico’s van een veranderende grondwaterstroom voor de beschermde Geleenbeekdal. “De unieke flora en fauna worden ernstig bedreigd als er aan die waterstromen vanaf de helling iets verandert”. Platform Vaesrade neemt ons mee naar een open veld tussen de bossen op de helling. Een deel van het veld zou moeten verdwijnen en ook een stuk van het bos, als we de plannen van gedeputeerde Driessen mogen geloven. Ik geef aan dat ik van het projectbureau heb begrepen dat het tracé wel op de hoofdlijnen vastligt, maar nog niet op de meter: “Volgens mij kan de weg nog vele meters naar links of naar rechts liggen”, zeg ik. Dat levert mij een aantal heftige reacties op, want dat was tot nu niet bekend. Terecht wordt de opmerking gemaakt dat een verschuiving zowel een wending ten goede als ook ten slechte kan betekenen. Men wordt er niet geruster op. Mijn fractiecollega’s zijn onder de indruk van de natuurvernietiging die hier zou kunnen plaatsvinden. “Dit is echt een knelpunt en we moeten echt bekijken of het bos en de holle weg niet op de een of andere manier gespaard kan blijven”. Ik heb eerder beloofd dat ik alle punten die de bewoners aandragen de komende weken nauwkeurig zal onderzoeken en ook de gedeputeerde zal vragen om op specifieke knelpunten met alternatieven te komen. Als we teruglopen naar de weg geef ik aan dat ik het ook niet zie zitten om de buitenring maar over de Randweg te laten lopen. Dan zouden honderden woningen in Maria Gewanden de Buitenring op nog geen paar meter van hun voordeur hebben. Nog los van het kerkhof met daarin graven die minder dan 10 jaar oud zijn. Later op de dag krijg ik sterk de indruk dat de inwoners van Vaesrade vooral bezorgd zijn dat zij door de Buitenring geïsoleerd komen te liggen. Misschien dat een extra ontsluiting voor Vaesrade op de Buitenring (een deel van) het probleem hier kan oplossen?
Ik merk dat de bewoners op dit moment vooral hopen en verwachten dat de buitenring er helemaal niet komt. Het rapport van de MER-commissie is daar toch een duidelijk teken voor? Nee. Het is niet heel gebruikelijk, maar bij grote en complexe projecten kan het inderdaad voorkomen dat de commissie stelt dat het ingediende rapport niet helemaal compleet is en dat aanvullende informatie moet worden nagereikt. Is die informatie er, dan toetst de MER-commissie alleen of de provincie daarmee voldoende geïnformeerd is om een afgewogen beslissing over de buitenring te nemen. Ze geeft geen oordeel over de wenselijkheid van de weg zelf. Daarvoor moeten de bewoners bij de Raad van State zijn.
In de buurt van de Allee kijken we uit over het stuk weiland dat al eerder was aangewezen als traject voor een buitenring. “Maar niet een buitenring van dit formaat!”, wordt gezegd. De bewoners wijzen richting het Chinees restaurant, waar de weg dwars doorheen moet gaan lopen. “Kijk eens naar het niveauverschil. De weg kan het eerste deel misschien nog wel verdiept worden aangelegd” (aangepast plan van de provincie, naar ik heb begrepen; RP) maar daar achter moet hij toch vele meters omhoog. Zeker wel zes tot tien meter”. Wat een monster, denk ik.
In het Amstenraderveld zit de bus even vast, want de wegen zijn smal. Het platform Amstenraderveld wil ons laten zien waar de weg nu gepland is: midden in het veld en pal in het zicht van de – overigens nieuwe – huizen. “Als die weg daar komt dan gaat een belangrijk stukje van ons Limburgs landschap verloren, en daar komen de toeristen toch juist voor? Nu ga je met de buitenring toeristen hierheen halen die vervolgens niet meer rustig van onze weidse vergezichten kunnen genieten. Dat kan toch niet?!” Het uitzicht is nu inderdaad mooi, dat moet gezegd zijn. Als ik nog eens om mij heenkijk naar de huizen valt mij nog eens de nieuwheid van het Amstenraderveld op. Al zeg ik het op dat moment niet hardop, heb ik toch sterk de indruk dat de mensen hier vooraf hebben moeten weten dat er meteen achter hen een grotere weg gepland stond. Maar anderzijds is het de moeite waard om nog eens kritisch te kijken naar de geplande route. Zou de weg hier misschien iets verschoven kunnen worden, zodat hij uit de zichtlijn verdwijnt? Wat betekent dat voor de boogstraal van de weg en wie zou er juist dan meer last van kunnen krijgen?
We stoppen ook kort in Brunssum-Noord en lopen een tuin in aan de Montgomerylaan. Daar kijken we wederom over een veld waar het voorkeurstracé gepland is. Aan de andere kant van het veld liggen de huizen van de Titus Brandsmalaan. Aan weerszijde is men er niet gerust op. Ook hier komt de weg, als het aan de provincie ligt, verdiept te liggen. De bewoners zien echter ook dat niet zitten omdat ze vrezen dat door de wegbreedte het talud wel heel dicht op hun tuinen komt te liggen. “Ik geloof er niets van dat we de weg niet zullen zien. Het geluid ervan krijgen we in ieder geval wel!” Op dat moment komt er net een Awacs-toestel overvliegen.
We rijden door naar het Merkelbeekdal. Ook daar vliegt net weer een Awacs-toestel over. “En dat hebben we ook nog”, merkt iemand kritisch op. De huizen in het dal van de Merkelbeek, merkt iemand op. Bij zware regelval verzamelt het water zich net bij die huizen “…en het huidige waterafvoernet kan het niet of nauwelijks bijhouden. “Als er nu ook nog een vierbaansweg langs loopt, dan komt het water nog sneller naar het laagste punt en kan de afvoer het helemaal niet meer aan”. Met een breed gebaar wordt nog eens naar het landschap aan de merkelbeek gewezen. “Dat gaat allemaal kapot als die weg er komt. Dat kan toch niet?!” Ook dit is een punt om nog eens opnieuw naar te kijken. We rijden een stukje verder als de volgende Awacs alweer overvliegt. Ik kijk hem vanuit een veldweg na en zie dat de Awacs niet landt, maar een ‘touch&go’ maakt. Met veel vlieggeweld en een enorme uitlaatpluim trekt het vliegtuig weer op en vervolgt zijn weg.
We dreigen inmiddels een beetje achter te lopen op de planning. Om 18.00 uur willen we namelijk in de Brikke Oave zijn om daar verder te discussiëren. We besluiten dan ook om door te rijden tot in Kerkrade. We slaan daarbij de zogeheten ‘tunnelwegvariant’ (Tunnelweg-Rukkerweg tot aan de Binnenring) over. In de Brikke Oave zullen we er nog verder over praten. Bovendien heb ik zelf vragen gesteld aan de gedeputeerde over de mogelijkheid van een ‘gesplitste variant’ over de Tunnelweg en de verlengde Dentgenbachweg (ieder 2x1-baans). Als we langs de Brunssummerheide over de N299 rijden merk ik op dat ik van de provincie de verzekering heb gekregen dat de Buitenring over het bestaande wegdek zou worden aangelegd. Alleen de smalle strook bomen tussen de huidige weg en de naastgelegen ventweg zou moeten wijken. “Maar wat zijn de gevolgen voor de verkeersdrukte door dit gebied?”, wordt opgemerkt. De Brunssumerheide als geheel moet wat mij betreft zijn functie als rustgebied behouden.
In Kerkrade bestaat veel kritiek op de Buitenring. Echter, zoals wethouder Hans Bosch later opmerkt: “We zijn niet tegen EEN buitenring, maar we zijn tegen DEZE buitenring”. En daarmee bedoelt hij dus het voorkeurstracé. Een van de kritiekpunten betreft het voornemen om de Roderlandbaan – die nu een belangrijke verkeersader is – geen aansluiting te geven op de Buitenring. De provincie is namelijk bang dat weggebruikers vanaf de Buitenring de Roderlandbaan blijven gebruiken in plaats van de rest van het voorkeurstracé. “Belachelijk”, wordt er opgemerkt. “Nu sluit je een hele wijk af.” Ik moet zeggen dat ik- na verdere uitleg –de logica van de afsluiting ook niet zie. De Roderlandbaan moet op de een of andere manier toegang blijven bieden tot de rest van de stad en dat kan alleen als er ook een verbinding is met het voorkeurstracé. In een later gesprek op de provincie krijg ik de indruk dat ook de provincie nog nadenkt over een aansluiting, maar dan wel zo dat de Roderlandbaan toch niet als een sluiproute kan gaan fungeren. We zullen zien. Als we in Kerkrade aankomen over de N299 wordt ook dudielijk dat hier een probleem ligt. Wie vanuit de zuidkant komt, kan straks de Buitenring helemaal niet op. Da’s niet logisch.
Naast het niet doorgaan van het Tunnelweg-alternatief is het kernbezwaar van de gemeente Kerkrade tegen het voorkeurstracé de doorgetrokken Dentgenbachweg. Maar voordat we bij de Dentgenbachweg aankomen, kruisen we de Hopel. De huizen die hier liggen, lopen het risico om door de Buitenring helemaal geïsoleerd te raken. Hier is in ieder geval geen enkele voorziening in het voorkeurstracé gepland. Dit kun je volgens mij niet maken.
De Dentgenbachweg loopt parallel aan het Anstelerbeekdal. Het is een mooi gezicht, daar links naast ons. De zorg bestaat dat de weg meer het dal ‘in wordt gelegd’. Tijdens de eerdere rondrit met de provincie is dit ook gevraagd en volgens de provincie is men inmiddels zover dat de weg niet verder het dal inschuift, maar bij het fietspad ophoudt. De benodigde ruimte voor een 2x2-baans weg zou worden gevonden aan de andere kant van de weg, bij de bedrijven. Mogelijk zou zelfs de bestaande ventweg naar de achterkant van de bedrijven kunnen verhuizen om zodoende veel ruimte over te houden voor zowel de nieuwe weg als het bijbehorende fietspad.
De bus gaat stopt even in Kaalheide. Daar wordt ons door een van de bewoners uitgebreid verteld welke schade het voorkeurstracé zou aanbrengen aan de Vloedgraaf, een gebied met hoge landschappelijke waarde. Ik zie wat hij bedoelt. Hier loopt de Hamweg, een weggetje met een lange bomengallerij vlak naast het Miljoenenlijntje. De bomen langs de Hamweg zouden in het voorkeurstracé gedeeltelijk of helemaal verdwijnen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de bewoners in hun zienswijze hebben gevraagd om de weg op zijn minst te verplaatsen, al vinden ze ook dat een aantasting van het groene gebied ernaast. We rijden verder. We gaan niet door tot aan Avantis, maar rijden door naar de stadsautobaan richting Nuth. Voordat we echter zover zijn, staan we nog even stil bij het rijtje huizen aan de Hamstraat. Als de Buitenring hier over de Hamstraat komt, dan zijn deze huizen helemaal van de rest van Kerkrade afgesneden. Dat lijkt niemand een wenselijke situatie. Of hier een viaduct of iets dergelijks zou helpen om die verbinding met de stad te behouden, wordt alom betwijfeld. Ik denk het ook niet.
In de Brikke Oave gaat de discussie – bij tijd en wijle behoorlijk heftig – verder. Het is duidelijk dat de bewonersgroepen inzetten op een stopzetting van de Buitenring. Daarvoor gaan ze ook naar de Raad van State. Ik geef – aangevuld met opmerkingen van collega’s uit de zaal – een korte toelichting op de politieke verhoudingen in Provinciale Staten. Onze fractievoorzitter Peter van Dijk bevestigt dat er binnen de Staten – ook bij de PvdA – eensgezindheid bestaat over de komst van de Buitenring als middel om de economie en de mobiliteit in de Parkstad voor lange duur te versterken. Het gekozen voorkeurstracé is echter nog niet heel lang bekend en wat ons betreft is het zaak om vooral te onderzoeken waar de pijnpunten voor bewoners langs dit traject liggen. Als we goede alternatieven en oplossingen krijgen vanuit de bevolking, kunnen we kijken of we een meerderheid kunnen vinden om op specifieke punten maatwerk te leveren. Ik benadruk dit nog een keer in de zaal: geef ons informatie waarmee we kunnen werken en kunnen onderzoeken of er langs het geplande traject aanpassingen mogelijk zijn.
Ik sluit de discussie af door te zeggen dat de PvdA-Statenfractie voorafgaand aan haar besluit in Provinciale Staten eerst terugkomt naar de Brikke Oave om daar niet alleen haar definitieve standpunt bekend te maken, maar vooral ook de redenen en de argumenten waarom. Ik ben er zeker van dat we niet iedereen tevreden zullen stellen (zeker niet de mensen die de Buitenring in zijn geheel afwijzen), maar tussen de 19e september en de verwachte besluitvorming in december/januari is er tijd genoeg voor iedereen om mij verbeteringspunten ten opzichte van het voorkeurstracé toe te sturen. Ik neem alles mee in het onderzoek en de verdere gesprekken met de provincie.
Deze weblog gaat over politieke onderwerpen in de provincie Limburg. Ik ben Provinciaal Statenlid voor de PvdA en schrijf vanuit de volgende visie: “Een economisch en sociaal sterk Limburg waar werk is voor iedereen, waar iedereen kan meedoen en we goed onderwijs hebben voor alle niveaus. Waar iedereen zich thuis en veilig voelt en we bekend zijn om onze gastvrijheid. Waar we respect tonen voor elkaar en we eerlijk delen”. Wilt u reageren, stuur een email naar: pvda@pennings.biz.
dinsdag 30 september 2008
donderdag 25 september 2008
Commissie Economisch Domein (19-9): de bedrijventerreinen
Vorige week haalde ik tot mijn verbazing het L1 Nieuws nadat ik tijdens de vergadering Economisch Domein ervoor had gepleit dat de provincie allereerst moet kijken of zij de revitalisering van verouderde bedrijventerreinen zelf kan betalen of dat we daarvoor meteen moeten aankloppen bij het Rijk. Aanleiding was een rapport over de staat van de bedrijventerreinen in Limburg. Daarin wordt vermeld dat 27% van de terreinen verouderd zijn en gerevitaliseerd moeten worden. Dat is nogal wat. Bij het doorlezen van het rapport valt mij allereerst op dat nergens staat wat de criteria zijn om te beoordelen wat wel of niet verouderd is. Het is dan nogal makkelijk praten over ‘veroudering’. Voor je het weet gooien we er tientallen miljoenen tegenaan om van een bruikbaar bedrijventerrein een klasse-A terrein te maken, waar vervolgens nauwelijks iemand gebruik van maakt omdat door de vernieuwing de grondprijs onbetaalbaar is geworden. In het rapport wordt ook nergens gedifferentieerd: er is blijkbaar 1 blauwdruk van een verouderd bedrijventerrein en 1 blauwdruk van een bedrijventerrein zoals dat anno 2008 behoort te zijn. Ik vroeg in de commissie dan ook of er niet ook bedrijventerreinen zijn die met weinig of geen aanpassing toch goed bruikbaar zijn voor bedrijven die minder hoge eisen aan hun terrein stellen of die bepaalde voorzieningen helemaal niet nodig hebben. Dat kan dan nog steeds betekenen dat sommige bedrijven misschien verplaatst kunnen/moeten worden. Je krijgt dan echter wel bedrijventerreinen die precies op de behoeften van de gebruikers zijn toegesneden.
De gedeputeerde gaf aan dat er beslist ergens een definitie is van een verouderd bedrijventerrein, maar dat hij die even niet bij de hand had. Kort daarop spitste de discussie zich toe op wie de kosten voor de vernieuwing moet betalen. De VVD stelde ook een zinnige vraag: “Beste gedeputeerde, hoe gaat u die vernieuwing betalen?” Ik was benieuwd naar het antwoord. Ik zie het namelijk niet zitten dat we gewoon maar ons handje ophouden in Den Haag. In de eerste plaats omdat de gelddiscussie vaak de inhoudelijke discussie – wat willen we precies, waarom willen we dat, waar willen we dat en wat is daarvoor nodig – naar de achtergrond verdringt. Zo onder het motto: “Want als we toch geld krijgen dan kunnen we ook wel….” Weg differentiatie, weg klantgerichtheid (oftewel: we luisteren weer niet naar de bedrijven met minder geld of minder behoefte aan volledig parkmanagement of een gecentraliseerde afvalverwerking etc). In de tweede plaats: onze provincie is niet arm. Sommige andere provincies zouden ons waarschijnlijk zelfs behoorlijk rijk noemen. Enkele maanden geleden hadden we nog brede overeenstemming in de Staten dat we ons minder zielig en lijdelijk zouden moeten opstellen richting Den Haag. Zelf de broek ophouden dus. Dat vond toen ook de VVD. Met de bedrijventerreindiscussie hebben we nu zo'n moment en wat zie en hoor ik van zowel de VVD als ook het CDA: “Wat gaat het Rijk betalen?” Ik vind het goed als kritisch wordt gezocht naar financiële middelen, maar tot nu zijn we nog nauwelijks begonnen om in onze eigen beurs naar het benodigde geld te zoeken.
De gedeputeerde gaf aan dat er beslist ergens een definitie is van een verouderd bedrijventerrein, maar dat hij die even niet bij de hand had. Kort daarop spitste de discussie zich toe op wie de kosten voor de vernieuwing moet betalen. De VVD stelde ook een zinnige vraag: “Beste gedeputeerde, hoe gaat u die vernieuwing betalen?” Ik was benieuwd naar het antwoord. Ik zie het namelijk niet zitten dat we gewoon maar ons handje ophouden in Den Haag. In de eerste plaats omdat de gelddiscussie vaak de inhoudelijke discussie – wat willen we precies, waarom willen we dat, waar willen we dat en wat is daarvoor nodig – naar de achtergrond verdringt. Zo onder het motto: “Want als we toch geld krijgen dan kunnen we ook wel….” Weg differentiatie, weg klantgerichtheid (oftewel: we luisteren weer niet naar de bedrijven met minder geld of minder behoefte aan volledig parkmanagement of een gecentraliseerde afvalverwerking etc). In de tweede plaats: onze provincie is niet arm. Sommige andere provincies zouden ons waarschijnlijk zelfs behoorlijk rijk noemen. Enkele maanden geleden hadden we nog brede overeenstemming in de Staten dat we ons minder zielig en lijdelijk zouden moeten opstellen richting Den Haag. Zelf de broek ophouden dus. Dat vond toen ook de VVD. Met de bedrijventerreindiscussie hebben we nu zo'n moment en wat zie en hoor ik van zowel de VVD als ook het CDA: “Wat gaat het Rijk betalen?” Ik vind het goed als kritisch wordt gezocht naar financiële middelen, maar tot nu zijn we nog nauwelijks begonnen om in onze eigen beurs naar het benodigde geld te zoeken.
donderdag 18 september 2008
Buitenring 5 - rondrit en bijeenkomst in Brunssum
In mijn vorige artikel heb ik gemeld dat de PvdA-Statenfractie op vrijdag 19 september de middag en avond wil gebruiken om samen met de bewoners langs de geplande Buitenring te praten over de voors- en tegens, de knelpunten en de wensen.
We beginnen met een busrit over het hele voorkeurstracé. Aan deze busrit nemen alleen vertegenwoordigers van de verschillende bewonersplatforms deel die zich gemeld hebben bij de voorzitter van het bewonersplatform Vaesrade (Marcel Offermans) of die zich rechtstreeks gemeld hebben bij het PvdA-secretariaat (Marice van Loo; email: vanloo.j@kpnplanet.nl). Het is de bedoeling dat er maximaal 2-3 vertegenwoordigers per bewonersplatform meegaan. Zij kunnen onderweg vertellen waar de knelpunten in hun wijk of gemeente liggen. Op 5 plaatsen zal worden gestopt om de situatie in meer detail te bekijken.
Ook nemen een aantal natuurverenigingen deel (IVN, Milieufederatie etc) en 13 lokale PvdA politici. Dit zijn zowel wethouders als ook Raadsleden uit de verschillende Parkstadgemeenten. Vertrek: 14.00 uur vanaf het station in Nuth. Auto's kunnen geparkeerd worden in de omliggende straten. De busrit duurt tot circa 17.45 uur (terug in Nuth).
Aansluitend gaan we naar de Brikke Oave in Brunssum. Vanaf 18.00 uur is daar iedereen (dus alle geïnteresseerde bewoners uit de Parkstadgemeenten!) welkom om met de Statenleden en met de aanwezige lokale PvdA-politici te praten over de Buitenring. De avond volgt geen vastgestelde agenda, maar is een informele bijeenkomst waar iedereen met elkaar kan praten. De politici zijn er niet om u uit te leggen wat er gaat gebeuren. Integendeel: dit is uw kans om duidelijk te maken wat uw mening over de Buitenring is!
Waar mogelijk zou het goed zijn om kaarten, foto's etc mee te brengen om de situatie ter plaatse te verduidelijken.
Voor koffie en een broodje wordt gezorgd. De bijeenkomst is om 19.30 uur afgelopen.
We beginnen met een busrit over het hele voorkeurstracé. Aan deze busrit nemen alleen vertegenwoordigers van de verschillende bewonersplatforms deel die zich gemeld hebben bij de voorzitter van het bewonersplatform Vaesrade (Marcel Offermans) of die zich rechtstreeks gemeld hebben bij het PvdA-secretariaat (Marice van Loo; email: vanloo.j@kpnplanet.nl). Het is de bedoeling dat er maximaal 2-3 vertegenwoordigers per bewonersplatform meegaan. Zij kunnen onderweg vertellen waar de knelpunten in hun wijk of gemeente liggen. Op 5 plaatsen zal worden gestopt om de situatie in meer detail te bekijken.
Ook nemen een aantal natuurverenigingen deel (IVN, Milieufederatie etc) en 13 lokale PvdA politici. Dit zijn zowel wethouders als ook Raadsleden uit de verschillende Parkstadgemeenten. Vertrek: 14.00 uur vanaf het station in Nuth. Auto's kunnen geparkeerd worden in de omliggende straten. De busrit duurt tot circa 17.45 uur (terug in Nuth).
Aansluitend gaan we naar de Brikke Oave in Brunssum. Vanaf 18.00 uur is daar iedereen (dus alle geïnteresseerde bewoners uit de Parkstadgemeenten!) welkom om met de Statenleden en met de aanwezige lokale PvdA-politici te praten over de Buitenring. De avond volgt geen vastgestelde agenda, maar is een informele bijeenkomst waar iedereen met elkaar kan praten. De politici zijn er niet om u uit te leggen wat er gaat gebeuren. Integendeel: dit is uw kans om duidelijk te maken wat uw mening over de Buitenring is!
Waar mogelijk zou het goed zijn om kaarten, foto's etc mee te brengen om de situatie ter plaatse te verduidelijken.
Voor koffie en een broodje wordt gezorgd. De bijeenkomst is om 19.30 uur afgelopen.
zondag 14 september 2008
Reanimatie estafette in Sittard
Afgelopen vrijdag was de derde grote reanimatie estafette op het Da Capo College in Sittard. Ik had - net als een aantal andere lokale en provinciale politici uit Zuid-Limburg - een uitnodiging gekregen om samen met een groepje leerlingen van het Da Capo en enkele studenten van de Universiteit Maastricht hieraan mee te doen. De estafette werd gesteund door het Maastricht UMC+, Maaslandziekenhuis Sittard, Rode Kruis Sittard e.o., Health Foundation Limburg en de Stichting Kloppend Hart voor Limburg.
Nu heb ik zelf al diverse cursussen BHV en Eerste Hulp gedaan, maar de geldigheid daarvan is wel al verlopen. Inmiddels ben ik wel al vier keer in een situatie (niet reanimatie, overigens) geweest waar mijn eerste hulp training echt van pas kwam. De estafette was een mooie gelegenheid om weer even te oefenen, al is de kans dat ik ooit iemand moet reanimeren - statistisch gezien - gelukkig klein.
Maar toch: 80% van alle hartstilstanden gebeurt thuis. Thuis heb je niet zomaar een AED (automatische externe defibillator) bij de hand. En juist hulp tijdens de eerste paar minuten zijn cruciaal voor de overlevingskansen van iemand die een hartstilstand krijgt. Wie denkt te kunnen wachten op de ambulance of de politie verspeelt kostbare tijd, want de hulpdiensten doen er tenminste 7 minuten over voordat ze ter plekke kunnen zijn. En vaak duurt het nog een paar minuten langer. Het enige dat dan helpt, is manuele reanimatie: 30x duwen en 2x beademen. In veel flats zijn tegenwoordig ook AED's geplaatst, maar als die op de begane grond hangen terwijl er iemand op de 7e verdieping een hartstilstand heeft, dan duurt het halen van de AED eigenlijk te lang. Niet wachten, maar zelf beginnen met reanimeren is het advies.
Als ik om 9 uur 's ochtends bij de gymzaal van het Da Capo aankom, is deze helemaal vol. Overal liggen reanimatie-poppen waar groepjes mensen druk doende zijn: 30x duwen, 2x beademen. De luide muziek werkt wat verwarrend: sommige mensen duwen op de ribbenkast in de maat van de muziek, maar dat blijkt toch wat te snel.
Ik wordt ook ingedeeld in een groepje dat geleid wordt door 2 studenten van de UM: Maud en Lina. Maud is 4e-jaars studente geneeskunde en Lina 6e-jaars. Ze vertellen mij dat ze voortdurend reanimatiecursussen geven in Limburg. "Soms 2x per week", aldus Maud. En niet zomaar voor even: Maud geeft al een jaar cursussen en Lina nog langer. Ze zijn dan ook beiden lid van de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students). Dat is een werkgroep van studentinstructeurs, die zich inzet om reanimatieonderwijs op de middelbare school en op universiteiten te bevorderen. Ze krijgen er geen geld voor, alleen een soort onkostenvergoeding. Prima, dit soort vrijwilligerswerk door studenten. Chapeau!
Na een uur ombeurten te hebben gereanimeerd, heb ik een uurtje pauze en neem de gelegenheid om wat met de leerlingen te praten. De meesten vinden dit verzetje wel leuk. Sommigen zien er ook echt het nut van in, al zie ik weinig echt enthousiaste gezichten. Zal wel bij de leeftijd horen, denk ik. Volgens mij had ik op die leeftijd ook moeite om mij ergens echt druk over te maken...
Ondertussen zijn ook andere politici, zowel lokaal als provinciaal, druk bezig met reanimeren. Als er bij ons in de provincie ooit iets gebeurt, zal de ongelukkige niet weten wat hem/haar overkomt als er van alle kanten Statenleden komen toesnellen, denk ik. Maar dat is dus ook juist te bedoeling van de estafette: hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans dat als er ergens iets gebeurt er ook iemand is die kan reageren. Als de voetballers van Fortuna en MVV arriveren voor een korte reanimatiesessie, wordt het pas echt heel druk in de zaal.
Een uurtje later begin ik aan de tweede ronde van een uur. Toch wel vermoeiend om iedere 6 minuten voor 2 minuten te moeten duwen en beademen. Gelukkig zou het in een werkelijke situatie nooit zo lang duren voordat de hulpdiensten arriveren. Een zeer geslaagde estafette, wat mij betreft. Mijn dank aan Maud en Lina! Hopelijk krijg ik volgend jaar weer een uitnodiging.
Nu heb ik zelf al diverse cursussen BHV en Eerste Hulp gedaan, maar de geldigheid daarvan is wel al verlopen. Inmiddels ben ik wel al vier keer in een situatie (niet reanimatie, overigens) geweest waar mijn eerste hulp training echt van pas kwam. De estafette was een mooie gelegenheid om weer even te oefenen, al is de kans dat ik ooit iemand moet reanimeren - statistisch gezien - gelukkig klein.
Maar toch: 80% van alle hartstilstanden gebeurt thuis. Thuis heb je niet zomaar een AED (automatische externe defibillator) bij de hand. En juist hulp tijdens de eerste paar minuten zijn cruciaal voor de overlevingskansen van iemand die een hartstilstand krijgt. Wie denkt te kunnen wachten op de ambulance of de politie verspeelt kostbare tijd, want de hulpdiensten doen er tenminste 7 minuten over voordat ze ter plekke kunnen zijn. En vaak duurt het nog een paar minuten langer. Het enige dat dan helpt, is manuele reanimatie: 30x duwen en 2x beademen. In veel flats zijn tegenwoordig ook AED's geplaatst, maar als die op de begane grond hangen terwijl er iemand op de 7e verdieping een hartstilstand heeft, dan duurt het halen van de AED eigenlijk te lang. Niet wachten, maar zelf beginnen met reanimeren is het advies.
Als ik om 9 uur 's ochtends bij de gymzaal van het Da Capo aankom, is deze helemaal vol. Overal liggen reanimatie-poppen waar groepjes mensen druk doende zijn: 30x duwen, 2x beademen. De luide muziek werkt wat verwarrend: sommige mensen duwen op de ribbenkast in de maat van de muziek, maar dat blijkt toch wat te snel.
Ik wordt ook ingedeeld in een groepje dat geleid wordt door 2 studenten van de UM: Maud en Lina. Maud is 4e-jaars studente geneeskunde en Lina 6e-jaars. Ze vertellen mij dat ze voortdurend reanimatiecursussen geven in Limburg. "Soms 2x per week", aldus Maud. En niet zomaar voor even: Maud geeft al een jaar cursussen en Lina nog langer. Ze zijn dan ook beiden lid van de Taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students). Dat is een werkgroep van studentinstructeurs, die zich inzet om reanimatieonderwijs op de middelbare school en op universiteiten te bevorderen. Ze krijgen er geen geld voor, alleen een soort onkostenvergoeding. Prima, dit soort vrijwilligerswerk door studenten. Chapeau!
Na een uur ombeurten te hebben gereanimeerd, heb ik een uurtje pauze en neem de gelegenheid om wat met de leerlingen te praten. De meesten vinden dit verzetje wel leuk. Sommigen zien er ook echt het nut van in, al zie ik weinig echt enthousiaste gezichten. Zal wel bij de leeftijd horen, denk ik. Volgens mij had ik op die leeftijd ook moeite om mij ergens echt druk over te maken...
Ondertussen zijn ook andere politici, zowel lokaal als provinciaal, druk bezig met reanimeren. Als er bij ons in de provincie ooit iets gebeurt, zal de ongelukkige niet weten wat hem/haar overkomt als er van alle kanten Statenleden komen toesnellen, denk ik. Maar dat is dus ook juist te bedoeling van de estafette: hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans dat als er ergens iets gebeurt er ook iemand is die kan reageren. Als de voetballers van Fortuna en MVV arriveren voor een korte reanimatiesessie, wordt het pas echt heel druk in de zaal.
Een uurtje later begin ik aan de tweede ronde van een uur. Toch wel vermoeiend om iedere 6 minuten voor 2 minuten te moeten duwen en beademen. Gelukkig zou het in een werkelijke situatie nooit zo lang duren voordat de hulpdiensten arriveren. Een zeer geslaagde estafette, wat mij betreft. Mijn dank aan Maud en Lina! Hopelijk krijg ik volgend jaar weer een uitnodiging.
dinsdag 9 september 2008
Buitenring-4
Als ik afgelopen vrijdag gemeenschapshuis de Brikke Oave in Brunssum binnenloop, ben ik benieuwd wat mij te wachten staat. Het bewonersplatform van Vaesrade heeft eerder een oproep gedaan aan alle bewonersgroepen langs de geplande Buitenring om naar de Brikke Oave te komen en de handen ineen te slaan tegen de komst van de Buitenring.
Twee dagen ervoor heb ik contact met de initiatiefnemer Marcel Offermans. Hij is eerst sceptisch, maar gaat later toch in op mijn verzoek om tijdens de bijeenkomst de verzamelde bewonersgroepen toe te mogen spreken. Mijn bedoeling is om op 19 september samen met vertegenwoordigers van de bewonersplatforms het voorkeurstracé per bus nog eens helemaal langs te lopen zodat zij mij ter plaatse kunnen vertellen wat er aan de Buitenring niet deugt. Als PvdA-fractie hebben we de afspraak dat we ieder probleem van zoveel mogelijk kanten willen zien/horen, voordat we een standpunt en besluit nemen. De week ervoor was ik met de provincie-bus onderweg en heb ik de kant van de ambtelijke projectgroep gehoord. Nu moet ook de andere zijde ruim de kans hebben om de PvdA-Statenfractie te vertellen wat zij van de Buitenring vindt.
Voordat de vergadering begint weet ik dat ik beslist de vraag krijg of ik voor of tegen de Buitenring ben. De mensen in de zaal willen weten of ik "voor of tegen hen" ben. Ik betwijfel of ze tevreden zullen zijn met mijn antwoord dat ik op dit moment alleen probeer zoveel mogelijk informatie en standpunten in te zamelen om pas daarna met een eigen mening te komen. Maar als ik nu al een mening zou geven, zouden verdere gesprekken met voor- of tegenstanders helemaal geen zin meer hebben. Even los van het feit dat ik op de vergadering kom namens mijn fractie en niet namens mijzelf.
Als ik het woord krijg en de bewoners wil uitnodigen voor de busreis en de aansluitende gespreksronde op de 19e, krijg ik een hele reeks vragen op mij afgevuurd. Begrijpelijk. Ik had mij daarop ook voorbereid, want als voorzitter van een groot bewonersplatform in Geleen zit ik vaak aan de andere kant van de tafel en neem van daaruit ook de 'tegenpartij' onder vuur.
Het is duidelijk dat de meesten denken dat de Buitenring er gewoon komt. Niet alleen dat: ze hebben gehoord dat ook het exacte traject van de Buitenring al onherroepelijk vaststaat en dat ze het maar te accepteren hebben. Ik probeer uit te leggen dat het voorkeurstracé niets meer of minder is dan een voorstel van 'de provinciale bestuurders' (in casu: gedeputeerde Ger Driessen) aan het Limburgs Parlement. Er is nog niets definitief beslist, zeker niet de exacte route!
Ook zien veel mensen mij als een vertegenwoordiger van 'de bestuurder'. Met andere woorden: kom je ons alleen nog een keer vertellen dat we de Buitenring te slikken hebben?? Nee dus! Ik probeer kort uit te leggen dat het Limburgs Parlement pas iets mag zeggen/vinden als er vanuit 'de bestuurders' een voorstel is voorgelegd, maar dat is op dat moment duidelijk iets teveel nuance. Er is veel emotie in de zaal. Het gaat tenslotte om hun huis, hun buurt, hun wijk.
Een aantal mensen vraagt zich af waarom ik überhaupt met mijn verzoek kom. Immers; alle tegenargumenten staan toch in de ingediende 360 zienswijzen? Klopt. Alleen zijn die zienswijzen nu onderdeel van een formeel juridisch proces en wordt iedere zienswijze individueel getoetst. Juist omdat dit een juridische toetsing is, wil ik daar als politicus juist buiten blijven. Bovendien is iedere zienswijze - uiteraard - ingediend door een individu met een specifiek belang. Als provinciaal politicus vind ik het niet kies om in deze zaak te kijken naar individuele belangen, maar wel naar belangen van groepen. Ik vraag de bewonersgroepen dan ook om mij en mijn collega's op 19 september uit te leggen hoe zij de zaken zien.
De uitnodiging:
Op 19 september komt de PvdA-Statenfractie met een bus naar Nuth (tijdstip volgt nog op dit weblog). We hopen dat zich vooraf een groot aantal bewonersplatforms bij Marcel Offermans melden om mee te gaan. Twee vertegenwoordigers per bewonersplatform kunnen mee in de bus. Verder vragen we ook lokale PvdA-raadsleden en wethouders om mee te reizen. Niet om veel te praten, maar vooral om goed te luisteren. Ieder bewonersplatform kan ons tijdens de reis door hun stad of wijk vertellen waar zij knelpunten ziet als de Buitenring volgens het voorkeurstracé zou worden aangelegd. Op maximaal 2 plaatsen per Parkstadgemeente zullen we ook stoppen om extra uitleg ter plaatse te krijgen. De plaatsen waar gestopt moet worden, bepalen de bewonersplatforms zelf.
Na afloop van de busreis zullen we door rijden naar de Brikke Oave in Brunssum. Daar kan dan iedereen die langs het voorkeurstrace woont verder met ons praten. Foto's, tekeningen en ander materiaal om ons nog duidelijker te laten zien wat de gevolgen van de Buitenring zouden kunnen zijn, zijn zeer welkom.
Twee dagen ervoor heb ik contact met de initiatiefnemer Marcel Offermans. Hij is eerst sceptisch, maar gaat later toch in op mijn verzoek om tijdens de bijeenkomst de verzamelde bewonersgroepen toe te mogen spreken. Mijn bedoeling is om op 19 september samen met vertegenwoordigers van de bewonersplatforms het voorkeurstracé per bus nog eens helemaal langs te lopen zodat zij mij ter plaatse kunnen vertellen wat er aan de Buitenring niet deugt. Als PvdA-fractie hebben we de afspraak dat we ieder probleem van zoveel mogelijk kanten willen zien/horen, voordat we een standpunt en besluit nemen. De week ervoor was ik met de provincie-bus onderweg en heb ik de kant van de ambtelijke projectgroep gehoord. Nu moet ook de andere zijde ruim de kans hebben om de PvdA-Statenfractie te vertellen wat zij van de Buitenring vindt.
Voordat de vergadering begint weet ik dat ik beslist de vraag krijg of ik voor of tegen de Buitenring ben. De mensen in de zaal willen weten of ik "voor of tegen hen" ben. Ik betwijfel of ze tevreden zullen zijn met mijn antwoord dat ik op dit moment alleen probeer zoveel mogelijk informatie en standpunten in te zamelen om pas daarna met een eigen mening te komen. Maar als ik nu al een mening zou geven, zouden verdere gesprekken met voor- of tegenstanders helemaal geen zin meer hebben. Even los van het feit dat ik op de vergadering kom namens mijn fractie en niet namens mijzelf.
Als ik het woord krijg en de bewoners wil uitnodigen voor de busreis en de aansluitende gespreksronde op de 19e, krijg ik een hele reeks vragen op mij afgevuurd. Begrijpelijk. Ik had mij daarop ook voorbereid, want als voorzitter van een groot bewonersplatform in Geleen zit ik vaak aan de andere kant van de tafel en neem van daaruit ook de 'tegenpartij' onder vuur.
Het is duidelijk dat de meesten denken dat de Buitenring er gewoon komt. Niet alleen dat: ze hebben gehoord dat ook het exacte traject van de Buitenring al onherroepelijk vaststaat en dat ze het maar te accepteren hebben. Ik probeer uit te leggen dat het voorkeurstracé niets meer of minder is dan een voorstel van 'de provinciale bestuurders' (in casu: gedeputeerde Ger Driessen) aan het Limburgs Parlement. Er is nog niets definitief beslist, zeker niet de exacte route!
Ook zien veel mensen mij als een vertegenwoordiger van 'de bestuurder'. Met andere woorden: kom je ons alleen nog een keer vertellen dat we de Buitenring te slikken hebben?? Nee dus! Ik probeer kort uit te leggen dat het Limburgs Parlement pas iets mag zeggen/vinden als er vanuit 'de bestuurders' een voorstel is voorgelegd, maar dat is op dat moment duidelijk iets teveel nuance. Er is veel emotie in de zaal. Het gaat tenslotte om hun huis, hun buurt, hun wijk.
Een aantal mensen vraagt zich af waarom ik überhaupt met mijn verzoek kom. Immers; alle tegenargumenten staan toch in de ingediende 360 zienswijzen? Klopt. Alleen zijn die zienswijzen nu onderdeel van een formeel juridisch proces en wordt iedere zienswijze individueel getoetst. Juist omdat dit een juridische toetsing is, wil ik daar als politicus juist buiten blijven. Bovendien is iedere zienswijze - uiteraard - ingediend door een individu met een specifiek belang. Als provinciaal politicus vind ik het niet kies om in deze zaak te kijken naar individuele belangen, maar wel naar belangen van groepen. Ik vraag de bewonersgroepen dan ook om mij en mijn collega's op 19 september uit te leggen hoe zij de zaken zien.
De uitnodiging:
Op 19 september komt de PvdA-Statenfractie met een bus naar Nuth (tijdstip volgt nog op dit weblog). We hopen dat zich vooraf een groot aantal bewonersplatforms bij Marcel Offermans melden om mee te gaan. Twee vertegenwoordigers per bewonersplatform kunnen mee in de bus. Verder vragen we ook lokale PvdA-raadsleden en wethouders om mee te reizen. Niet om veel te praten, maar vooral om goed te luisteren. Ieder bewonersplatform kan ons tijdens de reis door hun stad of wijk vertellen waar zij knelpunten ziet als de Buitenring volgens het voorkeurstracé zou worden aangelegd. Op maximaal 2 plaatsen per Parkstadgemeente zullen we ook stoppen om extra uitleg ter plaatse te krijgen. De plaatsen waar gestopt moet worden, bepalen de bewonersplatforms zelf.
Na afloop van de busreis zullen we door rijden naar de Brikke Oave in Brunssum. Daar kan dan iedereen die langs het voorkeurstrace woont verder met ons praten. Foto's, tekeningen en ander materiaal om ons nog duidelijker te laten zien wat de gevolgen van de Buitenring zouden kunnen zijn, zijn zeer welkom.
maandag 8 september 2008
Buitenring-3
Vrijdag 29 augustus maakte de hele Statencommissie Fysiek Domein per bus een rondrit over het voorkeurstracé van de Buitenring. Ik had zelf in juni al alle varianten van het tracé ter plaatse bekeken, maar ik vond het een goed idee om nu op mijn gemak - met kaarten en ander schriftelijk materiaal bij de hand - de voorkeurroute van gedeputeerde Driessen en zijn projectteam te bekijken.
Het mag voor velen bekend zijn, maar ik zeg het hier toch nog maar een keer voor alle duidelijkheid: het voorkeurstracé is niets meer en niets minder dan een uitgewerkt voorstel (!) van het College van Gedeputeerde Staten (wat veel mensen noemen: de bestuurders) aan Provinciale Staten (wat we ook wel het Limburgs Parlement noemen). Het is uiteindelijk het Limburgs Parlement dat eind dit jaar beslist over de aanleg en het precieze traject van de Buitenring en niet de Bestuurders. Het Limburgs Parlement zijn de 47 gekozen politici van de verschillende politieke partijen. Namens de PvdA ben ik op dit onderwerp de woordvoerder, maar het mag duidelijk zijn dat ik het standpunt uitspreek dat we tegen die tijd als fractie gezamenlijk hebben bepaald.
Terug naar de rondrit: het is half twee 's middags en we zijn nog maar nauwelijks van station Nuth vertrokken, of we staan ter hoogte van de Naanhof in een lange file. Rond deze tijd zou je nauwelijks een file verwachten, maar hij is er wel degelijk. Later blijkt dat we - zonder ook maar ergens uit te stappen voor een nadere blik - over de hele afstand van 27 kilometer bijna 2 uur doen. Het lijkt er na een half uurtje rijden op alsof die eerste paar kilometers al het bewijs vormen van de noodzaak van een Buitenring. Een paar Statenleden maken die opmerking ook. Ook verderop is het prijs, als we over een overvolle Patersweg langs het Carbooncollege rijden, waar net de een grote groep leerlingen op de fiets klimt. Het is een drukte van belang. Als iemand die in Geleen nogal vaak te maken heeft met overschrijding van de maximaal toegestane fijnstof in de binnenstad, vraag ik mij af hoe de bewoners in Maria Gewanden en Brunssum over deze gezondheidsproblematiek denken. Is hier ook een overschrijding? Moet ik toch even navragen.
Ik ga hier nu niet verder de hele reis beschrijven, maar het is duidelijk uit de reactie dat voor enkele mensen in de bus met deze reis de toon voor de verdere discussie is gezet. Ter hoogte van de Brunssumerheide wordt de vraag gesteld hoever een Buitenring in dit beschermde Natura2000 gebied zou snijden. Het antwoord van de meegereisde ambtenaren is dat de Buitenring primair over de bestaande weg zou lopen. Alleen een smalle strook bomen die tussen de bestaande weg en de direct naastgelegen ventweg zou gekapt moeten worden. Zo wordt gezegd.
Ondertussen wordt ook bevestigd dat er meer dan 300 zienswijzen van individuele personen, gemeenten en organisaties zijn ingediend. Op het provinciehuis is men nu bezig die zienswijzen te toetsen. De ambtenaar geeft aan dat er - los van de juridische toetsing - in ieder geval ideeën en suggesties bij zitten die de provincie nader wil onderzoeken. Als er een beter alternatief is, dan leggen we dat niet zomaar aan de kant, zo wordt mij verzekerd.
De Tunnelstraat in Kerkrade rijden we 2x op en neer. Ook hier hetzelfde beeld: het is er een drukte van jewelste. Ik maak een notitie om zelf op andere momenten van de dag/week nog eens zelf op pad te gaan, alleen om zeker te zijn dat de drukte niet een eenmalige en toevallige gebeurtenis is. De gemeente Kerkrade zou liever zien dat de Buitenring hier afbuigt richting de Binnenring in plaats van over te gaan in een verlenging van de Dentgenbachweg richting Avantis. De weg zou in een tunnel moeten komen, om de mensen op de Tunnelstraat niet met nog meer herrie en uitstoot op te zadelen. gevraagd naar de kosten stelt de ambtenaar dat berekeingen uitgaan van 60 miljoen euro voor de nog geen twee kilometer lange tunnel. De hele Buitenring is becijferd op 195 miljoen. Die verhouding lijkt zelfs mij wat gortig.
Als ik een paar dagen later tijdens het Cultura Nova-festival de Heerlense wethouder Offermans spreek, krijg ik te horen dat de gemeente Heerlen absoluut tegen de aansluiting van de Buitenring op de Binnenring van Heerlen ter hoogte van de Tunnelstraat is. Volgens verkeersberekeningen zouden Buitenringgebruikers massaal de aansluiting nemen om via de Binnering naar de A76 te komen. Daarmee zit de Binnenring meteen helemaal op slot, stelt Offermans. Nee, de Buitenring moet echt buiten om lopen, vindt hij.
Het is iets na vier uur als we terug zijn in Nuth.
Naschrift (10-9-08): in de eerste gepubliceerde versie van dit specifieke artikel stonden enkele verkeerde namen (o.a. werd het Broeklandcollege genoemd, terwijl dit het Carbooncollege had moeten zijn) en straten. De heer Wevers heeft mij hier terecht op gewezen. In het bovenstaande stuk staan deze nu gecorrigeerd (de inhoud van hetgeen beschreven is, is uiteraard wel correct). Los hiervan wil ik alleen nog toevoegen dat een artikel als Buitenring-3 bedoeld is als weergave van mijn subjectieve impressies van dat moment. Ik probeer daarmee duidelijk aan te geven hoe zaken (zie bv. de busrit of de vergadering van de bewonersplatforms) op mij overgekomen zijn. Daarnaast zal ik de komende tijd ook concrete vragen/issues/standpunten in mijn artikelen plaatsen.
Het mag voor velen bekend zijn, maar ik zeg het hier toch nog maar een keer voor alle duidelijkheid: het voorkeurstracé is niets meer en niets minder dan een uitgewerkt voorstel (!) van het College van Gedeputeerde Staten (wat veel mensen noemen: de bestuurders) aan Provinciale Staten (wat we ook wel het Limburgs Parlement noemen). Het is uiteindelijk het Limburgs Parlement dat eind dit jaar beslist over de aanleg en het precieze traject van de Buitenring en niet de Bestuurders. Het Limburgs Parlement zijn de 47 gekozen politici van de verschillende politieke partijen. Namens de PvdA ben ik op dit onderwerp de woordvoerder, maar het mag duidelijk zijn dat ik het standpunt uitspreek dat we tegen die tijd als fractie gezamenlijk hebben bepaald.
Terug naar de rondrit: het is half twee 's middags en we zijn nog maar nauwelijks van station Nuth vertrokken, of we staan ter hoogte van de Naanhof in een lange file. Rond deze tijd zou je nauwelijks een file verwachten, maar hij is er wel degelijk. Later blijkt dat we - zonder ook maar ergens uit te stappen voor een nadere blik - over de hele afstand van 27 kilometer bijna 2 uur doen. Het lijkt er na een half uurtje rijden op alsof die eerste paar kilometers al het bewijs vormen van de noodzaak van een Buitenring. Een paar Statenleden maken die opmerking ook. Ook verderop is het prijs, als we over een overvolle Patersweg langs het Carbooncollege rijden, waar net de een grote groep leerlingen op de fiets klimt. Het is een drukte van belang. Als iemand die in Geleen nogal vaak te maken heeft met overschrijding van de maximaal toegestane fijnstof in de binnenstad, vraag ik mij af hoe de bewoners in Maria Gewanden en Brunssum over deze gezondheidsproblematiek denken. Is hier ook een overschrijding? Moet ik toch even navragen.
Ik ga hier nu niet verder de hele reis beschrijven, maar het is duidelijk uit de reactie dat voor enkele mensen in de bus met deze reis de toon voor de verdere discussie is gezet. Ter hoogte van de Brunssumerheide wordt de vraag gesteld hoever een Buitenring in dit beschermde Natura2000 gebied zou snijden. Het antwoord van de meegereisde ambtenaren is dat de Buitenring primair over de bestaande weg zou lopen. Alleen een smalle strook bomen die tussen de bestaande weg en de direct naastgelegen ventweg zou gekapt moeten worden. Zo wordt gezegd.
Ondertussen wordt ook bevestigd dat er meer dan 300 zienswijzen van individuele personen, gemeenten en organisaties zijn ingediend. Op het provinciehuis is men nu bezig die zienswijzen te toetsen. De ambtenaar geeft aan dat er - los van de juridische toetsing - in ieder geval ideeën en suggesties bij zitten die de provincie nader wil onderzoeken. Als er een beter alternatief is, dan leggen we dat niet zomaar aan de kant, zo wordt mij verzekerd.
De Tunnelstraat in Kerkrade rijden we 2x op en neer. Ook hier hetzelfde beeld: het is er een drukte van jewelste. Ik maak een notitie om zelf op andere momenten van de dag/week nog eens zelf op pad te gaan, alleen om zeker te zijn dat de drukte niet een eenmalige en toevallige gebeurtenis is. De gemeente Kerkrade zou liever zien dat de Buitenring hier afbuigt richting de Binnenring in plaats van over te gaan in een verlenging van de Dentgenbachweg richting Avantis. De weg zou in een tunnel moeten komen, om de mensen op de Tunnelstraat niet met nog meer herrie en uitstoot op te zadelen. gevraagd naar de kosten stelt de ambtenaar dat berekeingen uitgaan van 60 miljoen euro voor de nog geen twee kilometer lange tunnel. De hele Buitenring is becijferd op 195 miljoen. Die verhouding lijkt zelfs mij wat gortig.
Als ik een paar dagen later tijdens het Cultura Nova-festival de Heerlense wethouder Offermans spreek, krijg ik te horen dat de gemeente Heerlen absoluut tegen de aansluiting van de Buitenring op de Binnenring van Heerlen ter hoogte van de Tunnelstraat is. Volgens verkeersberekeningen zouden Buitenringgebruikers massaal de aansluiting nemen om via de Binnering naar de A76 te komen. Daarmee zit de Binnenring meteen helemaal op slot, stelt Offermans. Nee, de Buitenring moet echt buiten om lopen, vindt hij.
Het is iets na vier uur als we terug zijn in Nuth.
Naschrift (10-9-08): in de eerste gepubliceerde versie van dit specifieke artikel stonden enkele verkeerde namen (o.a. werd het Broeklandcollege genoemd, terwijl dit het Carbooncollege had moeten zijn) en straten. De heer Wevers heeft mij hier terecht op gewezen. In het bovenstaande stuk staan deze nu gecorrigeerd (de inhoud van hetgeen beschreven is, is uiteraard wel correct). Los hiervan wil ik alleen nog toevoegen dat een artikel als Buitenring-3 bedoeld is als weergave van mijn subjectieve impressies van dat moment. Ik probeer daarmee duidelijk aan te geven hoe zaken (zie bv. de busrit of de vergadering van de bewonersplatforms) op mij overgekomen zijn. Daarnaast zal ik de komende tijd ook concrete vragen/issues/standpunten in mijn artikelen plaatsen.
Buitenring - 2
Eind mei verscheen de Milieu Effect rapportage (MER) en het voorkeurstracé voor de Buitenring. Kort daarop presenteerde de Milieufederatie haar rapport over het voorkeurstracé. Het is zeer kritisch: het rapport - opgesteld door een bekend extern adviesbureau - stelt dat veel van de uitgangspunten voor het voorkeurstracé niet kloppen of in ieder geval niet meer van deze tijd zijn. De conclusie is dat slechts op twee plaatsen sprake is van een beperkt knelpunt in de verkeersafwikkeling. Zowel deze als overige stremmingen in het verkeer zouden met normale verkeerskundige maatregelen op de bestaande wegen kunnen worden opgelost.
In kort: de Buitenring is niet nodig, het vermindert de druk op het bestaande verkeersnet in de Parkstad niet en de afwikkeling van het verkeer vanaf het noorden (via de A76) richting Kerkrade en Herzogenrath is er ook niet echt mee geholpen. Ik moet zeggen dat de conclusies stevig zijn en dat ook de toelichting die we als fractie van de Milieufederatie kregen, hout sneed.
Omdat ik - als oud-journalist - altijd werk volgens de methode hoor-wederhoor, ga ik het ambtelijk projectbureau van de provincie vragen om hun mening te geven op het rapport van de Milieufederatie. Info hierop volgt.
In kort: de Buitenring is niet nodig, het vermindert de druk op het bestaande verkeersnet in de Parkstad niet en de afwikkeling van het verkeer vanaf het noorden (via de A76) richting Kerkrade en Herzogenrath is er ook niet echt mee geholpen. Ik moet zeggen dat de conclusies stevig zijn en dat ook de toelichting die we als fractie van de Milieufederatie kregen, hout sneed.
Omdat ik - als oud-journalist - altijd werk volgens de methode hoor-wederhoor, ga ik het ambtelijk projectbureau van de provincie vragen om hun mening te geven op het rapport van de Milieufederatie. Info hierop volgt.
Buitenring - 1
De samenvatting van de onderwerpen die in juni in de Staten speelden, komt wat later dan gepland. Reden is dat inmiddels het politieke werk weer in volle hevigheid is begonnen. Dat geldt zeker ten aanzien van het onderwerp "Buitenring Parkstad", waarin ik namens de PvdA-fractie woordvoerder ben.
Inmiddels krijg ik veel vragen waarom ik nog niets geschreven heb over de bijeenkomst van afgelopen vrijdag in de Brikke Oave in Brunssum. In die bijeenkomst van de bewonersplatforms langs de geplande Buitenring en individuele bewoners (circa 100 mensen waren daarbij aanwezig, schat ik) heb ik de bewonersplatforms uitgenodigd om de PvdA-Statenfractie ter plaatse te informeren wat volgens hun mis is met het voorkeurstrace, zoals die nu door het College van Gedeputeerde Staten (d.w.z. gedeputeerde Ger Driessen) aan Provinciale Staten (de politieke partijen, waaronder de PvdA) ter besluitvorming is voorgesteld.
Aangezien ik ook gewoon een baan heb buiten de politiek, zal ik pas vanavond (maandagavond 8 september na 22.00 uur) een uitgebreid verslag en de opmerkingen die ik van de aanwezige bewoners heb gekregen, op dit weblog plaatsen.
Ik zal dan ook de mogelijkheid op het weblog openstellen om reacties op mijn stukken over de Buitenring te plaatsen. Mijn regel daarbij is wel dat ik alle eventuele ongenuanceerde scheldpartijen, beledigingen aan individuele mensen of de politiek, onmiddellijk zal verwijderen. Ik wil graag vooral argumenten (van tegenstanders, maar ook van voorstanders!) horen die mij - en mijn fractie - helpen om over twee maanden met een goed doordacht en afgewogen standpunt in Provinciale Staten te komen.
Inmiddels krijg ik veel vragen waarom ik nog niets geschreven heb over de bijeenkomst van afgelopen vrijdag in de Brikke Oave in Brunssum. In die bijeenkomst van de bewonersplatforms langs de geplande Buitenring en individuele bewoners (circa 100 mensen waren daarbij aanwezig, schat ik) heb ik de bewonersplatforms uitgenodigd om de PvdA-Statenfractie ter plaatse te informeren wat volgens hun mis is met het voorkeurstrace, zoals die nu door het College van Gedeputeerde Staten (d.w.z. gedeputeerde Ger Driessen) aan Provinciale Staten (de politieke partijen, waaronder de PvdA) ter besluitvorming is voorgesteld.
Aangezien ik ook gewoon een baan heb buiten de politiek, zal ik pas vanavond (maandagavond 8 september na 22.00 uur) een uitgebreid verslag en de opmerkingen die ik van de aanwezige bewoners heb gekregen, op dit weblog plaatsen.
Ik zal dan ook de mogelijkheid op het weblog openstellen om reacties op mijn stukken over de Buitenring te plaatsen. Mijn regel daarbij is wel dat ik alle eventuele ongenuanceerde scheldpartijen, beledigingen aan individuele mensen of de politiek, onmiddellijk zal verwijderen. Ik wil graag vooral argumenten (van tegenstanders, maar ook van voorstanders!) horen die mij - en mijn fractie - helpen om over twee maanden met een goed doordacht en afgewogen standpunt in Provinciale Staten te komen.
Abonneren op:
Posts (Atom)