De PVV was (weer) de grote afwezige tijdens de reeks van verkiezingsdebatten voor de provinciale verkiezingen. Het verbaast mij niet: Ze zullen zelf ook de afweging gemaakt hebben dat ze alleen maar stemmen kunnen verliezen als ze zich nu inhoudelijk meten met de andere partijen. Ter voorbereiding op het Graetheide-debat van gisteren had ik wel opnieuw het verkiezingsprogramma van de PVV gelezen en ik kwam daar zoveel tegenstrijdigheden in hun eigen doelstellingen tegen, dat - als ik Cor Bosman was en nummer 3 op de PVV-lijst stond - ik me ook niet prettig zou voelen. Ik zal daar deze week nog een apart stukje over schrijven. Desondanks jammer dat Bosman er niet was, want ik was graag de discussie over de toekomst van het Graetheidegebied, de natuurontwikkeling in onze provincie en de gevolgen van de bevolkingskrimp met hem aangegaan.
|
Graetheide-debat |
Gelukkig waren Erik Koppe (VVD) en Martijn van Helvert (CDA) er ook nog, die voor een volle zaal verkondigden dat ze (ook) geen geld meer willen uitgeven aan verdere natuurontwikkeling in de Westelijke Mijnstreek. Onder het motto: we gaan bezuinigen, moest het volgens hen maar afgelopen zijn met het aaneensluiten van de restjes waardevolle natuur die we nog hebben in onze regio. Dat dit een enorme desinvestering in onze economie betekent, ontging hen volledig. Dat inmiddels onze natuur een veel grotere inkomstenbron voor deze provincie is dan bijvoorbeeld de landbouw, en dat we een steeds sneller groeiend aantal 'natuurondernemers' (ondernemers in horeca, recreatie etc.) hebben, was niet aan hen besteed. "Wij zijn er voor de mens en niet voor de natuur", was Koppe's stelling. Zowel de zaal als ook vele onderzoeken geven echter aan dat mensen naast werk ook prettig willen wonen en voldoende voorzieningen (supermarkt, bakker, huisarts) nodig hebben om zich ergens thuis te voelen. Hoewel Koppe om het hardst riep dat juist hij de krimp te lijf wil gaan, is hij met zijn VVD-programma vooral bezig om tegen jonge Limburgers en mensen die naar Limburg zouden willen verhuizen te zeggen: ons interesseert jouw woongenot en leefbaarheid niet, dus kom maar vooral niet hier wonen. CDA-er Van Helvert nam niet eens de moeite om op de vragen van gespreksleider Jan de Koning (L1Laat) in te gaan. Natuur was dan weliswaar geen prioriteit meer, maar "wij helpen toch de fanfaren en de harmonieën...", was zijn pleidooi. Toch weer een bijzondere actie van Van Helvert, als je bedenkt dat zijn partij cultuurbeleid en cultuursubsidies in onze provincie vrijwel onmogelijk wil maken.
Zowel het CDA als de VVD gaven in het debat ook duidelijk aan dat Graetheide in toekomst nog steeds gebruikt moet kunnen worden voor uitbreiding van het industriegebied Chemelot. Als PvdA in de provincie en in de gemeenteraad van Sittard-Geleen zijn we daar volstrekt op tegen. We moeten in de provincie op heel korte termijn de definitieve besluitvormende stappen zetten om Graetheide GROEN te houden. Koppe en Van Helvert willen blijkbaar vooral Chemelot's belang dienen door de mogelijkheid voor uitbreiding van de Chemelot-campus op Greatheide zo lang mogelijk open te houden. Op het huidige Chemelotterrein is echter nog voor meer dan 20 jaar plek voor die campus en voor de zware industrie. De afgelopen jaren hebben bovendien laten zien dat zware industrie met steeds minder plaats toe kan, dus is er geen enkele reden om aan te nemen dat Graetheide voor het overleven van Chemelot nodig is.
Bovendien is het vreemd dat CDA en VVD er vanuit gaan dat een uitbreiding van een campus op hetzelfde aaneengesloten terrein móet gebeuren. Dat is onzin, kijk maar eens naar onze universiteiten, die ieder meerdere campussen/dependences hebben. Waarom zouden we voor die eventuele uitbreiding dan niet het oude Philipsterrein in Sittard de Borrekuil in Geleen kunnen gebruiken?!
|
OPAC opslag van energie (schema: Elsevier/Graetheidecomité) |
Uiteraard kwam tijdens het debat ook de mogelijke komst van de OPAC naar Graetheide aan de orde. OPAC staat voor ondergrondse energieopslag, waarmee teveel aan opgewekte electriciteit door windmolens als bestaande energiecentrales tijdelijk kan worden opgeslagen. Als gedeputeerde maakt onze lijsttrekker Bert Kersten zich sterk om de mogelijkheden van OPAC te onderzoeken. OPAC past namelijk nadrukkelijk binnen de PvdA-doelstellingen om bij te dragen aan een milieuvriendelijkere energievoorziening voor onze provincie. Bovendien levert de bouw van een OPAC gedurende 7 jaar heel veel banen op; banen die we hard nodig hebben. Kersten heeft in Provinciale Staten daarom voorgesteld om 5 miljoen euro bij te dragen om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken. We weten dus nog helemaal niet of er ooit een OPAC komt en er is al helemaal geen besluit genomen dat Graetheide dan hét aangewezen gebied hiervoor is. Niet onderzoeken zou echter betekenen dat we niet eens willen weten of we milieuvriendelijke energieopslag en werkgelegenheid te combineren zijn. Voor de duidelijkheid: de provincie gaat die OPAC niet bouwen. Dat moeten particuliere partijen dan maar doen.
Onze Statenfractie is tot nu sceptisch geweest over de OPAC. Dat zal zo blijven totdat het onderzoek is afgerond en we uitgebreid met de betrokken gemeenten en burgers over de wenselijkheid hebben gepraat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten