dinsdag 18 december 2007

Provinciale Statenvergadering van 14 december 2007

Het was toch even wennen voor ons Statenleden: naast de gewoonlijke enkele camera van TV-zender L1 in de Statenzaal, stonden er plotseling nog eens 5 camera's te zoemen. En niet bepaald onopvallend: wie achter het spreekgestoelte stond wist op nog geen 2 meter afstand vier 'glazen ogen' op zich gericht. Nu was de reden wel aangekondigd, maar toch was er sprake van enige 'drukdoenerij' op de vloer.

Reden voor de camera's is een proef met internetvideo: afgelopen vrijdag kon iedereen die dat wilde vanaf zijn eigen PC de hele vergadering in beeld en geluid live volgen. Aardig daarbij was dat de vergaderstukken waarover op dat moment gesproken werd, op hetzelfde PC-scherm in te zien waren. Zo - dat werd in ieder geval gehoopt - hadden kijkers de mogelijkheid om een debat ook inhoudelijk te volgen.

Omdat ik in de zogeheten Klankbordgroep Communicatie van Provinciale Staten zit die de proef moet evalueren, heb ik een paar mensen - waaronder mijn vader - gevraagd om de vergadering vanaf het internet te volgen. De commentaren waren overwegend positief, al blijkt dat het weinig nut heeft om de lijvige vergaderstukken integraal aan de kijker aan te bieden. Dit soort vergaderstukken moet je 'leren lezen'. Het zou veel handiger zijn als er naast de spreker alleen een korte samenvatting van het probleem (aanleiding - achtergrond - onderwerp van debat) werd gepubliceerd. Wie echt geinteresseerd is, kan altijd nog via een link bij de complete vergaderstukken komen.

Ik kan mij voorstellen dat mensen zeggen: Waarom wist ik niets van die internetuitzending af? Klopt, de uitzending is niet wijd bekend gemaakt. Het ging namelijk om een technische proef: werkt het wel en wat kan beter? Mocht de proef positief geevalueerd worden, dan bestaat de kans dat vanaf voorjaar 2008 alle Statenvergaderingen live te volgen zijn. En dan maar hopen op een beetje redelijke kijkcijfers...

Inhoudelijk stonden vier serieuze onderwerpen op de agenda:

1. subsidie aan gemeentes voor de installatie van een defibrillator (kortweg AED) op brandweerauto's
2. een wijziging in de reglementen van de waterschappen
3. mogelijke verlenging van de proef met gratis OV voor 65+ in Parkstad
4. uitvoeringsprogramma jeugdzorg.

Verreweg de meeste commotie zorgde het eerste agendapunt: een initiatief van de VVD waarin werd voorgesteld dat de provincie iedere gemeente 1250 euro geeft om hen er zo toe te bewegen op gemeentelijke brandweerauto's een defibrillator te plaatsen. Ik ga hier nu niet de hele uiteenzetting geven waarom coalitiepartijen PvdA, CDA en PNL dit initiatief (tijdelijk) hebben geblokkeerd. Er staat een uitstekende samenvatting op de PvdA-homepage onder de titel: 'De defibrillatordiscussie' (klik op de link om naar het betreffende artikel op de gewestwebsite van de PvdA te gaan).

De tweede discussie betrof het reglement van de waterschappen. Huh? Juist ja: het draaide om de precieze zetelverdeling in het bestuur van de waterschappen na de aanstaande verkiezingen.
Een deel van de zetels zijn zogeheten 'geborgde zetels', d.w.z. deze zijn toebedeeld aan specifieke organisaties die weer een specifiek watergerelateerd belang vertegenwoordigen. Er zijn in totaal 9 geborgde zetels. De overige plekjes worden verdeeld obv publieke verkiezingen.

Welnu: er is een langlopende strijd gaande tussen de organisaties voor de landbouw, de natuur en het bedrijfsleven over hoeveel zetels ieder van hen krijgt. De samenstelling van het bestuur kan duidelijke gevolgen hebben voor het beleid van de waterschappen ten aanzien van toegestaan waterverbruik, hoogte van tarieven, vrijstellingen en dergelijke.
Traditioneel bedingt de landbouwsector 4 van de 9 zetels. In de verschillende voorstellen die vrijdag werden besproken, zou de industrie ofwel 4 (voorstel VVD) of 3 zetels krijgen. Dan bleef er 1 zetel over voor de natuurorganisaties. Vooral de VVD hield lang vast aan de 4-4-1 optie. Haar redenening was dat de industrie ook het grootste aandeel in de financiele opbrengst van de waterschappen aanlevert. De linkse partijen stelden daar tegenover dat dat ook niet meer dan logisch is. Immers: de vervuiler betaalt. GroenLinks, SP en PvvD zagen zelf meer in een 3-3-3-verdeling.

Na een reeks van over-en-weer beschuldigingen dat de belangen van de natuur of de industrie geschaad werden en dat de landbouw er - weer eens - heel makkelijk vanaf kwam, moest er een beslissing geforceerd worden. Als PvdA weten we natuurlijk ook hoe sterk onze coalitiepartner CDA met de landbouwsector verweven is. Dat is een politieke realiteit. Ons gezamenlijk voorstel werd dan ook een 4-3-2 verdeling. Op die manier krijgen de natuurorganisaties (die ook weer deelbelangen hebben) in ieder geval ook een grotere stem. GroenLinks, SP, D66 en PvdD gingen uiteindelijk - zij het met enige tegenzin - met ons mee.

De SP kwam daarna met het voorstel om de proef met gratis OV in de regio Parkstad te verlengen tot na de zomer. Op die manier zouden de onderzoeksgegevens meer betrouwbaar zijn. PvdA-gedeputeerde Bert Kersten ging daarin mee: hij stelde nog eens 250.000 euro beschikbaar op voorwaarde dat de gemeenten van de Parkstad ook hun deel zouden dragen. Overleg met Veolia moest ook nog worden afgerond. Het voorstel werd na korte tijd bij meerderheid aanvaard.
NIEUWS: inmiddels weten we dat de gemeente Kerkrade alsnog besloten heeft om niet met een verlenging mee te doen. De redenen zijn vooralsnog niet duidelijk. De vraag is nu of de andere gemeente het ontstane financiele gat willen dichten of dat de proef begin komend jaar alsnog abrupt eindigt.

Het laatste onderdeel van de vergadering betrof een voortgangsrapportage naar aanleiding van de onlangs gehouden conferentie over de jeugdzorg. Omdat dit onderwerp binnenkort opnieuw op de agenda staat, zal ik later een uitgebreider verslag maken.