maandag 21 juni 2010

Buitenring: besluitvorming over aanleg gaat beginnen

Afgelopen vrijdag werd in de commissie Fysiek Domein de zogeheten Basisrapportage Buitenring besproken. Dit rapport bevat nog eens stap-voor-stap alle besluitvormingsmomenten en afwegingen die tot nu toe over de Buitenring zijn genomen. Het gaat dan vooral om afstemmingen en overeenkomsten tussen de Parkstadgemeenten, het Parkstadbestuur en gedeputeerde Driessen. Het stuk is een noodzakelijk element binnen de provinciale regeling voor de zogeheten Beeldbepalende Objecten (BBOs) en een handig naslagwerk voor iedereen die wil nalezen wanneer er wat besloten werd en door wie. Zonder de rapportage kan de besluitvorming op provinciaal niveau niet verdergaan.
Aangezien het om een opsomming van feiten en gebeurtenissen gaat, was het stuk voor geen van de fracties controversieel; er worden immers nog geen besluiten genomen over het wel/niet aanleggen van de weg. Desondanks blijkt dat ook een feitenrelaas nog interpretatieverschillen kan oproepen. De afgelopen week heb ik opnieuw met vrijwel alle Parkstadbestuurders en de PvdA-fracties gesproken. Daaruit bleek wederom dat bij alle gemeentes geen twijfel erover bestaat dat de Buitenring er moet komen; inclusief Kerkrade. Het verschil van inzicht bestaat over de financiering van de optimalisaties van de originele Buitenring. Die optimalisaties maken de weg veel beter vanuit maatschappelijk en landschappelijk oogpunt, maar kosten ook in totaal 45 miljoen euro meer. Er is een formule afgesproken hoe deze kosten gezamenlijk door de provincie, het Rijk en de Parkstadgemeenten gedragen worden.
Kerkrade stelt op dit moment echter dat over die additionele kosten helemaal geen afspraken gemaakt zijn, w
ant dat moet – zegt men in Kerkrade - besloten worden door de gemeenteraad. Als dat waar is, dan zou Driessen’s stelling, dat de financiering van de Buitenring helemaal is afgedekt, niet waar zijn. Tijdens de commissievergadering heb ik dit punt van Kerkrade naar voren gebracht; er mag immers geen misverstand hierover bestaan. Driessen gaf als antwoord dat hij juridisch sluitende resultaatsverplichtingen voor deze kosten heeft afgesloten met het Parkstadbestuur (zeg maar: de gezamenlijke Colleges van B&W van de Parkstadgemeenten). Wat hem betreft is daarmee het financiĆ«le risico afgedekt. Of en hoe het Parkstadbestuur intern met gemeenteraden moet overleggen, is wat Driessen betreft geen zaak van de provincie.

Het gedetailleerde Inpassingsplan voor de Buitenring wordt eind deze maand publiek gemaakt. Iedereen die door
de mogelijke komst van de weg wordt geraakt, kan dan tot circa 27 juli zijn/haar bezwaar bij de provincie indienen. Op 1 juli zal de commissie Fysiek Domein voor het eerst over het Inpassingsplan discussiƫren. Ik ga er vanuit dat dit betekent dat GS dan de Statenleden vooral zal informeren. De eigenlijke discussie vindt in commissie plaats in september, als we weten hoe GS op de ingebrachte bezwaren heeft gereageerd. Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat in oktober PS een definitief besluit zullen nemen over de wel/niet aanleg van de Buitenring.
Op 28 juni is er een informatieavond voor alle Raadsleden uit de Parkstad. Op 2 en 3 juli is er voor iedereen een informatiemarkt in het Rodastadion. Meer informatie daarover staat HIER.

1 opmerking:

Ralf Krewinkel zei

Beste Roy, jij schrijft in je blog iets wat pertinent onjuist is !!!
"Daaruit bleek wederom dat bij alle gemeentes geen twijfel erover bestaat dat de Buitenring er moet komen; inclusief Kerkrade. Het verschil van inzicht bestaat over de financiering van de optimalisaties van de originele Buitenring."
De PvdA Kerkrade was, is en blijft TEGEN DEZE BUITENRING... Dus niet alleen de financiering (en je vraag is zo te zien niet beantwoord, want vraag maar naar raadsbesluiten !!!) maar vooral de traceekeuze is ons grote probleem.
groet,
Ralf Krewinkel