donderdag 6 mei 2010

Nachtvluchten op MAA: VVD in electorale duikvlucht

Het is toch bijzonder hoe snel de provinciale VVD – en deels ook het CDA – zich met een paar zinnen in een wespennest kunnen werken. Met een oproep om op vliegveld Maastricht Aachen (MAA) toch maar weer nachtvluchten toe te staan, wil fractievoorzitter Ingrid Muijs in de Westelijke Mijnstreek blijkbaar nu al de handdoek in de provinciale verkiezingsring gooien! En dat terwijl die verkiezingen nog een jaar verwijderd zijn (foto: oostwestbaan.web-log.nl).

Muijs deed
haar oproep tijdens de behandeling van een voorstel van GS over een hernieuwde deelname van de provincie in een deel van de vliegveldactiviteiten. Het gaat namelijk niet goed met Maastricht Aachen Airport. MAA heeft het al drie jaar moeilijk en de financiële problemen zijn structureel. De exploitatie draait verlies en er zijn ook al enkele jaren geen reserveringen meer gedaan voor toekomstig onderhoud van de baan en de gebouwen. Tegelijkertijd wil het vliegveld wel moderniseren en liggen de plannen voor een nieuwe terminal, nieuwe vrachtloodsen, een bedrijventerrein en eventueel een nieuw hotel al lang klaar.
Muijs meent dat nachtvluchten de oplossing van de exploitatiemalaise zouden kunnen zijn en zij vroeg gedeputeerde Hessels dit dan ook nadrukkelijk te onderzoeken. Ook het CDA wilde - voorzichtig – weten of het zou helpen als er meer
gevlogen zou mogen worden aan de ‘randen van de nacht’. Ik wens beiden veel succes met hun uitlatingen, maar van de burgers in Beek en de verre omstreken zullen hen deze uitlatingen weinig lof brengen, denk ik. De PvdA doet aan dit soort kiezersbedrog in ieder geval niet mee!

Vliegveld MAA - deel 2 (commissie ED 23-4-2010)

Zoals gezegd bemoeit de provincie zich al zes jaar niet meer met de activiteiten op MAA (behalve de vergunningen). Bij het afscheid als eigenaar gaf zij de nieuwe particuliere eigenaren (een Brits en een Nederlands bedrijf) een flinke bruidschat mee, die gebruikt moest worden voor toekomstige uitbreidingen. Vliegvelddirecteur Tindemans, die weet dat hij niet over nachtvluchten of een nieuwe startbaan moet beginnen, wil nu dat de provincie opnieuw eigenaar wordt van de infrastructuur op het vliegveld. Infrastructuur betekent in dit geval: de banen en de gebouwen, maar ook de brandweer, de verzekeringen en meer van dat soort zaken. Alleen op die manier zou het vliegveld weer exploitabel kunnen worden (foto: elcLimburg).
Tijdens de vergadering van de commissie Economisch Domein werd nog eens duidelijk dat het vliegveld in een lastig parket zit: het gaat uitstekend met de vrachtvluchten en –afhandeling, maar de passagiersvluchten leveren vrijwel niets op, want prijsvechters als Ryanair stellen grote eisen aan de vliegvelden die ze aandoen, maar willen er nauwelijks of niks voor betalen. Alsof je een vliegveld kunt runnen op enkel de kopjes koffie van wachtende passagiers… Ondertussen groeit de vracht en is er geld nodig voor nieuwe loodsen. In de huidige economische situatie is het lastig om de banken hiervoor te porren.
Ruim een jaa
r lang heeft een extern consultingbedrijf onderzocht wat er met het vliegveld zou moeten gebeuren. Daaruit rolden 5 opties. Zoals dat gaat met het geven van opties, zijn er van die vijf drie onhaalbaar, is er één haalbaar maar met hoge kosten. Blijft over de zogeheten gewenste optie, te weten: provinciale participatie. In deze variant neemt de provincie de infrastructuur over en vraagt zij vervolgens een huurprijs aan de exploitant (de Brits/Nederlandse bedrijvencombinatie). Ondertussen laat het consultantsrapport zien dat er van toekomstige reguliere passagiersvluchten weinig extra inkomsten te verwachten zijn, want MAA zal nooit een zogeheten hub worden. De binding met de regio is op dit punt ook heel zwak, want low-cost passagiers gaan doorgaans waar het het goedkoopst is, ook als dat betekent dat ze er flink voor moeten rijden. De slag om de passagiers in zowel het hogere als het onderste marktsegment is gestreden en door anderen gewonnen.