De Statenvergadering had deze keer eerder een technisch karakter dan dat het een echt politiek debat was. Op de agenda stonden vooral onderwerpen die een paar dagen ervoor behandeld waren in de commissie Economisch Domein (zie voor inhoud van die onderwerpen mijn samenvatting uit die vergadering). De belangrijkste onderwerpen van de dag betroffen:
- voorstel van GS om de lijst van Zeer Kwetsbare Gebieden in Limburg conform de wet ammoniak en veehouderij, flink te verkleinen.
- motie van PS over de gevolgen van de vermindering van ammoniaktreinen vanuit Geleen naar IJmuiden.
We hebben in Limburg een aantal gebieden die vanuit milieuperspectief zeer kwetsbaar zijn en waar de grond (en het grondwater) niet (zwaar) belast mag worden met o.m. ammoniak (uit koeien-, varkens- en kippenmest). Dat geldt bijvoorbeeld voor heidegebieden en gebieden met veel zandverstuiving. Maar het geldt ook voor naaldbossen, ook al staan die niet op de lijst als zodanig genoemd. In al deze gebieden groeien planten die dit soort verontreinigingen niet kunnen hebben. GS gedeputeerde Ger Driessen wilde in de PS-vergadering van vrijdag aantonen dat een deel van de aangewezen gebieden onterecht op de lijst stond en dat sommige kwetsbare gebieden best verkleind zouden mogen worden. In het voorstel van GS stond verder dat verschillende provincies het begrip 'gevoeligheid voor ammoniak' verschillend uitleggen en dat Limburg zich toch beter zou kunnen aansluiten bij de definiëring die Noord-Brabant erop nahoudt.
In de eerdere commissievergaderingen van Fysiek Domein had het voorstel van Driessen al veel verzet gekregen. Met name mijn collega's Weike Medendorp en Alouis Heijmans hadden kritiek, omdat het voorstel er feitelijk op neerkomt dat Limburgse boeren in toekomst hun ammoniakuitstoot over een groter gebied zouden kunnen 'uitsmeren'. GS was in hun optiek voorbij gegaan aan de gerechtvaardigde tegenwerpingen uit de hoek van de milieufederatie en andere natuurbewegingen. Driessen gaf daarentegen aan dat de noodzakelijke procedures waren gevolgd en dat het voorstel daarvan de logische consequentie was.
Nog voor behandeling van het onderwerp tijdens de PS-vergadering vroegen diverse fracties, waaronder de PvdA, om het onderwerp van de agenda te halen. Het was niet rijp voor behandeling omdat er naar hun mening nog teveel onzekerheden en onduidelijkheden waren. Nader onderzoek en een nieuwe behandeling in de commissie is nodig. Driessen en het CDA waren het daar niet mee eens, maar zagen dat er gewoon geen meerderheid was om het dossier alsnog te behandelen. Het werd dus van de agenda geschrapt.
Ik was zelf nauw betrokken bij een motie van GroenLinks over de vermindering van de ammoniaktransporten van Geleen naar IJmuiden. De oorspronkelijke motie stelde dat de provincie blij was met de vermindering van het aantal ammoniaktransporten per trein, maar dat men zich zorgen maakte over verder ammoniaktransport vanuit Geleen naar Duitsland en naar het zuiden.
Wat mij betreft ging de motie voorbij aan een aantal serieuzere vragen die snel beantwoord moeten worden:
- de stopzetting gebeurde niet om veiligheidsredenen, maar omdat de vraag vanuit IJmuiden kleiner werd. Daarnaast is er - voor zover ik weet - nogal wat overheidsgeld naar DSM gevloeid om de stopzetting ook echt te laten plaatsvinden. Op dit moment staan er nog 2 ammoniakfabrieken op Chemelot-Noord en werken er zo'n 150 mensen. Met andere woorden: wat blijft er aan toekomstig ammoniaktransport over en waar gaat het heen?
- Mijn informatie is dat het om een tijdelijke vermindering van de transporten gaat: zodra nieuwe klanten gevonden zijn in het buitenland, zullen er gewoon weer ammoniaktreinen vanuit Geleen vertrekken. De inschatting is dat de nieuwe klanten vooral in het zuiden van Europa zitten en dat levert meteen een nieuw probleem: als de treinen van Chemelot vertrekken, kunnen ze via de poort van Lutterade alleen naar het noorden rijden tot aan Sittard. Daar moet dan gerangeerd worden en moet ook de locomotief worden omgedraaid. Echter: de gemeente Sittard-Geleen wil nu juist uit veiligheidsoverwegingen dat alle rangeeractiviteiten bij station Sittard ophouden. Hoe moet dat dan? Antwoord: waarschijnlijk via een versnelde aanleg van een zuidelijke uitgang van Chemelot-Noord op het hoofdspoor. De mensen van Krawinkel zien waarschijnlijk de bui al hangen... Los van de veiligheids- en geluidsaspecten van een eventueel nieuw opstelspoor direct naast het centrum van Geleen, zie ik ook grote problemen ten aanzien van de nu al hoge druk op het bestaande doorgaande treinspoor tussen Maastricht en Sittard. De verwachting is dat met name het personenvervoer per trein de komende jaren enorm gaat stijgen. Hoe denken Chemelot, de railvervoerder, ProRail, de provincie en de gemeente de risico's op ongelukken bij dit knooppunt in de hand te kunnen houden?
- Tenslotte bestaat er zoiets als de Basisnetnota voor het goederenvervoer per trein. Die is nog in ontwikkeling, maar komt er in grote lijnen op neer dat een treinvervoerder (denk aan bijvoorbeeld Railion) een kadervergunning krijgt waarbinnen de vervoerder zelf mag kiezen wat hij vervoert (zonder dit dus telkens opnieuw aan te melden). Aangezien vanaf Chemelot vooral (zeer) gevaarlijke stoffen per trein worden vervoerd, kan het dus betekenen dat een nieuwe Basisnetnota ertoe leidt dat Railion juist meer ammoniak en andere extreem gevaarlijke stoffen gaat vervoeren zonder dat er verder iemand van weet. Erg zorgelijk!
Samen met de fractie van GroenLinks heb ik de motie op deze punten herschreven. Onze gedeputeerde Bert Kersten moet zo snel mogelijk informatie inwinnen bij de minister en ons vertellen wat de plannen op dit gebied zijn. Ik was blij met een vermindering van de ammoniaktreinen naar IJmuiden, maar ik wil straks niet een koekje van eigen deeg gepresenteerd krijgen. De motie werd overigens door alle fracties ondertekend. Wordt vervolgd...