Een Statenvergadering van maar liefst 12 uur. Ik moet er even aan wennen; in mijn werk zijn vergaderingen al erg lang als ze langer duren dan een uur. Voornaamste punt was deze keer de Voorjaarsnota. Dit document komt jaarlijks terug en moet een beeld geven van wat de provincie - in casu de gedeputeerden - dat jaar verder van plan is en waar de prioriteiten liggen. Tegelijkertijd is dit voor de Statenleden het moment om de plannen van GS verder aan te scherpen of desnoods nog met eigen voorstellen te komen.
De oppositie had niet lang nodig om een oud en vertrouwd riedeltje te laten horen. Ze beklaagde zich erover dat Gedeputeerde Staten niet concreet genoeg zijn en dat op niet achter iedere projectbeschrijving op hoofdlijnen al concrete bedragen staan. Frank Wassenberg's van de Partij van de Dieren had zelfs een mooie beeldspraak bedacht: hij wees op de tekst in de Voorjaarsnota waar GS zichzelf beschreven als buitenboordmotor. Even ter verduidelijking: het motto van deze coalitie is: 'Minder subsidiëren en meer ondernemen'. Wassenberg stelde in de vergadering dat een buitenboordmotor alleen gas geeft en niet stuurt. "Een kapitein stuurt, maar u geeft alleen gas zonder te weten waar u naar toe gaat", zo Wassenberg. Drie keer stond ik - als watersportliefhebber - op het punt om Wassenberg te onderbreken en hem erop te wijzen dat die beeldspraak nergens op slaat. Een buitenboordmotor heeft juist beide functies: sturen en gas geven. En dat is nou precies wat we aan het doen zijn. In tegenstelling tot voorgaande jaren proberen we als provincie niet van bovenaf alle sociale, economische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen te bepalen, maar juist het contact op te zoeken. Daarom hebben we veel overleg met de gemeentes die hun wensen in zogeheten regioagenda's kunnen vastleggen. Samen met hen worden die prioriteiten uitgevoerd, waarbij de uitvoering dus ook vooral op lokaal niveau plaatsvindt. Probeer die andere aanpak maar eens aan een oppositie (m.n. VVD) uit te leggen die vastgeroest lijkt te zijn in een verouderde dirigistische (ik beloof dit woord vanaf nu niet meer te gebruiken;) manier van politiek bedrijven. Het komt de fractieleidster van de VVD te staan op een lachsalvo, als een SP-woordvoerder aangeeft dat hij het zelf niet beter had kunnen zeggen. "U bent haast linkser dan wij". Uiteindelijk heb ik mijn interventie maar gelaten, want anders ging het helemaal niet meer over de inhoud.
Een groot deel van de discussie was beschouwend van aard. Als PvdA hebben we een aantal van onze beloftes uit het verkiezingsprogramma herhaald en aangegeven dat we verwachten dat het College die ook uitvoert. Ik kon mij zeer goed vinden in een punt dat collega Heijmans naar voren bracht en dat is dat we in onze provincie moeten stoppen met het stimuleren van windenergie. Los ervan dat onze provincie zich daarvoor qua windsnelheden helemaal niet leent, is windenergie voor mij een onzinnige manier om milieuvriendelijke energie op te wekken. De productie van de windmolen kost meer energie dan deze tijdens zijn levenscyclus ooit zal opbrengen. Daarnaast levert een windmolen pas energie vanaf windkracht 4 en die hebben we helemaal niet vaak. Bij lagere snelheden draait de molen gewoon "in zijn vrij". Tenslotte zij nog vermeld dat een windmolen (los van de locatie) maar 30% van de tijd überhaupt energie opwekt. De rest van de tijd staat er teveel wind (boven windkracht 6 stoppen ze) of is de windmolen kapot. Waar praten we dan over??!!
Terug naar de voorjaarsnota:
Er werd weinig concreets ingebracht aan nieuwe ideeën. Na een opmerking van Ingrid Muijs van de VVD kwam ik wel nog op het idee om een langslepend conflictje uit de wereld te helpen. De Rodahal staat te springen om geld om snel te kunnen beginnen met de verbouwing. Dat moet snel, omdat anders volgend jaar het WMC niet in de Rodahal kan plaatsvinden. Politiek gezien is er eigenlijk geen probleem, want iedereen erkent de bovenregionale uitstraling van de Rodahal en het WMC. Alleen, politiek-administratief kon er nog geen geld van de provincie naar de Rodahal (max. 500.000 euro) omdat de overige onderwerpen op de Regioagenda van Parkstad nog niet waren geaccordeerd. Probleem voor de Rodahal dus. Na kort overleg met het CDA is toen een motie opgesteld waarin GS wordt opgedragen dit geld onmiddellijk te reserveren en dus beschikbaar te maken. De motie werd met algemene stemmen aanvaard. Probleempje opgelost. Waar een Voorjaarsnota al niet goed voor is.
Ik was zelf overigens maar een deel van de vergadering in de Statenzaal aanwezig. Als woordvoerder op het dossier Buitenring Parkstad had ik aan de betrokken provincie-ambtenaren gevraagd om ons een uitgebreide toelichting te geven op de stand van zaken omtrent de MER-procedure (de MER komt zeer binnenkort uit) en het voorkeurstrace van GS. Zonder in te gaan op de details bleek voor mij dat er zorgvuldig en afgewogen keuzes zijn gemaakt, met daarbij vooral toch de beperking van de overlast van mens en milieu als voornaamste instrument. Pas daarna het geld. Natuurlijk hoef je het niet ens te zijn met alle keuzes: daarvoor zijn de inspraakavonden die de komende weken op diverse plaatsen worden gehouden. Ik probeer daarbij ook aanwezig te zijn. Inmiddels stroomt mijn mailbox ook al vol met opmerkingen van mensen die voor of tegen een bepaald stukje van de trajectkeuze zijn. Wordt vervolgd.