Deze weblog gaat over politieke onderwerpen in de provincie Limburg. Ik ben Provinciaal Statenlid voor de PvdA en schrijf vanuit de volgende visie: “Een economisch en sociaal sterk Limburg waar werk is voor iedereen, waar iedereen kan meedoen en we goed onderwijs hebben voor alle niveaus. Waar iedereen zich thuis en veilig voelt en we bekend zijn om onze gastvrijheid. Waar we respect tonen voor elkaar en we eerlijk delen”. Wilt u reageren, stuur een email naar: pvda@pennings.biz.
De provinciale verkiezingen zijn over 2 dagen. Voor iedereen die nog eens op een rijtje wil hebben op welke manieren onze rechtse regering met een meerderheid in Tweede én Eerste Kamer ongegeneerd bij de midden- en lagere inkomens wil gaan bezuinigen, is hier nog eens een overzichtsfilmpje:
Stemmen op de PvdA tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is belangrijk, want dáár ligt de sleutel om Nederland weer een eerlijker en socialer gezicht te geven.
Afgelopen weekend stond er een opinie-artikel van journaliste Marcia Luyten in het NRC (26-2) met de provocerende titel: "Grijs Limburg is juist tegen alles wat Limburg draaglijk maakt". Luyten analyseert hoe de bevolkingskrimp en onzekerheid leidt tot radicaal PVV-stemgedrag, ook al wordt er ondertussen op gemeentelijk en provinciaal niveau hard gewerkt aan verbetering van de woon- en leefomstandigheden en werk, zoals bijvoorbeeld in de Sittardse ex-mijnwerkerswijk Sanderbout. Drie citaten:
"Een krimpende bevolking kiest conservatief. Haar blikveld is niet zo groot. En wat buiten de kleine kring gebeurt, wordt snel als een bedreiging ervaren. In het stemhokje wordt beslist hoe we de gevolgen van krimp gaan opvangen. Met een stem voor behoud van wat er nog is van het vroeger waarnaar wordt terugverlangd, gaat de toekomst verloren. (...) De blijvers zijn die met in de global economy minste kansen. Die zijn gemakkelijk gekant tegen wat vreemd is; in hun oude leven is al genoeg veranderd – en meestal niet ten goede."
"De Limburgers bewezen al eerder tegen hun eigenbelang te stemmen. In de regio waar Aken en Brussel fysiek, cultureel en economisch dichterbij zijn dan Den Haag en Amsterdam, stemde in 2005 een ruime meerderheid tegen Europa."
"In de grijze periferie stemt het volk tegen verhoging van de AOW-leeftijd, tegen flexibilisering van de arbeidsmarkt, tegen subsidies op cultuur, tegen Europa, tegen buitenlanders – al zijn die er in Limburg niet veel. Daarmee stemt het volk van Limburg voor een beleid waarmee fatsoenlijke zorg voor steeds meer ouderen onwaarschijnlijk is. Wat uiteindelijk rest is een zichzelf vermeerderend vat vol rancune. Daar valt straks niks meer te beleven."
Luyten's opmerkingen liggen grotendeels in het verlengde van mijn eerdere weblog over de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 en geven een zorgelijk beeld voor onze toekomst.
Maar dan opeens... de nieuwste peilingen (Dagblad De Limburger) laten een paar dagen voor de verkiezingen een duidelijke tegenbeweging zien: de PvdA stijgt sterk en is in Limburg de grootste sociale tegenkracht tegen ongenuanceerd conservatisme. De PVV en de VVD verliezen veel zetels en ook het CDA hobbelt verder achteruit.
Voor mij is dit een duidelijk teken: sociaal Limburg is klaarwakker en laat op 2 maart zien dat Limburg niet Geert's gedroomde 'heart land' is.
Wat een heerlijke laatste grote campagnedag! Met eerst stralende zon en daarna flinke regen stonden we zaterdag duidelijk zichtbaar op de markten van Sittard en Geleen. Het eerste dat opviel was de grote belangstelling van de marktbezoekers voor de politiek en de verkiezingen. Dat is wel eens anders geweest. We kregen een groot aantal positieve reacties over inmiddels veel stevigere PvdA-campagne tegen het kabinetsbeleid en tegen de harde opstelling van VVD en PVV ten aanzien van bezuinigingen, verdeling van lasten, natuur en werk. Het contrast dat we proberen te laten zien, lijkt goed bij de mensen door te dringen. Men ziet wel degelijk dat de huidige regering de al door hen besloten pijnlijke maatregelen voor de midden- en lage inkomens alleen maar heeft uitgesteld tot na de provinciale verkiezingen. Onze stelling dat een stem voor de VVD of het CDA ook een stem is voor de denkbeelden van de PVV in de Eerste Kamer, komt ook goed door. Ik heb maar weinig mensen gesproken die zeiden dat ze niet gingen stemmen.
Voor mij heel opvallend was het moment dat zo'n 7-8 vrijwilligers van de PVV in hun wit glimmende jasjes tussen ons in folders begonnen uit te delen. Ze konden er maar weinig kwijt. In plaats daarvan kwam plotseling een aantal mensen demonstratief naar ons en vroeg om een roos en een PvdA-folder. Het PVV-folderen duurde nog geen 10 minuten, toen waren ze weg. Net zoals ze ook bij alle andere verkiezingsactiviteiten in onze provincie nergens te zien waren.
Komende woensdag zijn de verkiezingen. Na de verhoudingsgewijs slechte uitgangspositie een paar maanden geleden, zie ik nu de uitslag voor Provinciale Staten heel positief tegemoet. We willen graag bijdragen aan een nieuwe coalitie en daar zullen we - met behoud van onze principes en kernpunten - ver in gaan. Wat we niet doen - en dat is eerder onder luid applaus van alle Limburgse PvdA-leden door Frans Timmermans luid en duidelijk uitgesproken - is samenwerken met de PVV. Ik respecteer ieders keuze voor de PVV, maar deze partij staat met haar ideeën zover van mij/ons af, dat samenwerking in een coalitie echt uitgesloten is. Ik hoop dat de Limburgse VVD en CDA ook nog eens goed nadenken voordat ze besluiten om de Haagse kamikaze ook naar onze provincie te halen.
In 2010 ging het tot drie keer toe helemaal mis met Nederland. Tot drie keer toe gebeurde er iets wat we liever niet hadden zien gebeuren. Eén ding kunnen we rechtzetten. Dat kan ik niet alleen. Daar heb ik uw hulp bij nodig. Klik op het filmpje voor meer informatie:
Canvassen is campagne voeren bij de mensen op de stoep. Samen met Tweede Kamerlid Pauline Smeets en andere afdelingsleden was ik zaterdag in de Sittardse wijk Limbrichterveld. We zijn niet 'gewoon' folders gaan rondbrengen, maar probeerden om echt met de bewoners in gesprek te komen. Het viel op dat veel mensen in de wijk echt van plan zijn te gaan stemmen op 2 maart. Het was duidelijk dat ze inzagen dat er deze keer heel wat op het spel staat. Maar twee keer spraken we met mensen die absoluut niet van plan zijn om te gaan stemmen. Ik vind dat een bemoedigend teken.
Een punt van zorg was de positie van het winkelcentrum van Limbrichterveld als mogelijk de Nettorama uit het centrum van Sittard (langs de Rijksweg) wordt verplaatst naar het voormalige budo-terrein. Onderzoek geeft aan dat een aantal ondernemers deze concurrentie waarschijnlijk niet aan zal kunnen, waardoor het winkelcentrum dan dreigt leeg te lopen. Ik heb deze zorg meteen teruggelegd bij onze PvdA-wethouder Ruud Guyt, die aangaf dat het besluit over de nieuwe locatie voor de Nettorama nog niet gevallen is en dat de gemeente in ieder geval al een miljoen euro klaar heeft staan om het winkelcentrum juist te vernieuwen en uit te breiden. Hier moeten echter ook de vastgoedeigenaars van het winkelcentrum aan meedoen en daar wordt nog steeds op gewacht. Na een paar uur canvassen waren mijn handen zo koud dat ik het foldermateriaal niet eens meer kon vouwen. Tijd om naar huis te gaan...
De vrijdagmiddag staat helemaal in het teken van het bezoek van Job Cohen en Kim Putters (1e Kamer) aan Limburg. Om 12 uur ontmoeten we de wijkvereniging van de Sittardse wijk Sanderbout, die ons bijpraat over de herstructurering van deze Vogelaarwijk. Sanderbout is een wijk met een trots mijnwerkersverleden waar voornamelijk buitenlandse mijnwerkers werden gevestigd. De woningen waren goed voor die tijd, maar de wijk werd 2km buiten Sittard geplaatst omdat de stad deze mijnwerkers liever niet binnen de eigen poort wilde hebben. Inmiddels ligt Sanderbout in het hart van de fusiegemeente Sittard-Geleen, maar is de wijk qua woningkwaliteit en sociale samenhang sterk achteruitgegaan.
Met Kim Putters (PvdA 1e Kamer) op de foto
De voorzitter van de vereniging vertelt Cohen hoe zij de problemen van de wijk op de lokale, provinciale en landelijke politieke agenda hebben gekregen en welke stappen sindsdien zijn gezet. Nog steeds zijn niet alle problemen verholpen, maar dankzij de financiële ondersteuning van gemeente, provincie en Rijk zijn veel woningen inmiddels gerenoveerd of gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Bovendien probeert Sanderbout voor haar sociale voorzieningen aansluiting te vinden bij de buurwijk Ophoven. Alleen zo kunnen beide 'krimpwijken' de voorzieningen behouden. Cohen spreekt zijn bewondering uit voor de inzet van de wijk en belooft zich ook de komende jaren ervoor in te zetten dat de bezuinigingen deze positieve ontwikkeling niet onderuit halen.
Van Sanderbout gaan we door naar Vrieheide en buurthuis 't Heitje. Daar vertelt de voorzitter van de wijkorganisatie ook over de moeilijke omvorming van zijn wijk en de krimp die ertoe leidt dat de wijk steeds verder leegloopt. Onze provinciaal PvdA-lijsttrekker Bert Kersten presenteert vervolgens een duidelijk stappenplan over hoe wij de komende jaren met de krimp in de Parkstad willen omgaan. Het is een duidelijk teken richting Job Cohen, dat we in Limburg niet bij de pakken blijven stilzitten.
De derde halteplaats is bij het Xonar medisch kleuterdagverblijf. Hier worden kleine kinderen begeleid die een veelheid van fysieke (medische), sociale en geestelijke problemen hebben. De directeur vertelt dat de vraag door ouders naar ondersteuning bij de zorg van hun kinderen heel groot is, maar dat de bezuinigingen van de huidige regering ertoe leiden dat over 2 maanden 2 van de 9 afdelingen gesloten en een deel van de begeleidsters ontslagen zal moeten worden. Op onze vraag wat er met de kinderen gebeurt, is het antwoord niet heel duidelijk: de wachtlijsten zullen beduidend langer worden en de begeleiding minder lang en minder intensief. De kinderen en hun ouder zijn hiervan de dupe. Voor mij een onbegrijpelijke keuze van de rechtse regering, die blijkbaar een belastingverlichting voor de hoge inkomens belangrijker vindt dan de gezondheid en de toekomst van deze zeer kwetsbare kinderen.
We eindigen de dag op de universiteit van Maastricht, waar oud-rector magnificus Job Cohen met studenten praat over de toegang en financiering van het hoger onderwijs.
Voor mij was vandaag een goede campagnedag, waar ik opnieuw duidelijk op het netvlies heb gekregen waarom ik voor de PvdA campagne voer tegen dit kabinetsbeleid.
Het is vrijdagochtend en om 10.00 uur begint in Millen (net over de grens) een nieuwe wandeling van de verenigde Limburgse natuurorganisaties. Zij hebben de politieke partijen gevraagd mee te lopen in deze derde wandeling op rij, beginnend in Gennep en eindigend in Maastricht. De organisaties vragen zo aandacht voor een groot dreigend probleem als gevolg van de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Bleker (CDA). Naast mezelf zijn alleen de SP (Marleen van Rijnsbergen) en PNL (Ton Raven) verschenen. Burgemeester Sjraar Cox loopt ook mee.
Wandelen voor de natuur
Al meer dan tien jaar proberen alle Nederlandse provincies om de vele versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden tot een zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hierdoor worden deze natuurgebieden aantrekkelijker voor recreatie, kunnen dieren makkelijker van het ene naar het andere gebied komen (behoud van diersoorten) en is er schaalvoordeel bij het onderhoud van die gebieden. De EHS is niet ontstaan vanuit een 'linkse hobby', want het is - zeker in onze provincie - altijd door de VVD en het CDA ondersteund. Vele tientallen miljoenen zijn tot nu geïnvesteerd, waardoor we in Limburg na tien jaar ongeveer 90% van de natuurgebieden gekoppeld hebben. Het heeft ertoe geleid dat onze natuur een economische factor van formaat is geworden die beduidend meer geld opbrengt dan bijvoorbeeld de landbouw. Inmiddels zijn heel veel ondernemers voor hun bedrijf afhankelijk van de bezoekers die ons natuurschoon willen bekijken.
VVD, CDA en PVV zeggen in hun verkiezingsprogramma dat het nu genoeg is. Die laatste 10% hoeven niet meer, stellen zij. De natuurorganisaties maken zich over die houding grote zorgen. Het succes tot nu toe heeft ervoor gezorgd dat landeigenaren (en boeren!) steeds vaker bereid zijn om hun grond te verkopen om zo die EHS mogelijk te maken. Als we daar nu mee stoppen, dan is de kans groot dat de grond gebruikt gaat worden voor verdere bebouwing en industrie, waardoor de kans op een complete EHS voor vele jaren verkeken zal zijn. Ze willen het natuurlijk niet toegeven, maar met staatssecretaris Bleker zijn de rechtse partijen nu begonnen met een desinvestering in onze natuur. Als PvdA zien we het economische en het maatschappelijke belang van een hoogwaardige natuur. Het is geen hobby, maar een basisbehoefte van nu en van de volgende generaties.
De Limburgse bevolking krimpt. We zijn niet de enige, want de bevolking van alle provincies gaat de komende 40 jaar krimpen, maar bij ons gebeurt het het eerst. Dat betekent dat wij geen voorbeeld hebben en onze provincie zelf moet uitzoeken hoe we het best met krimp kunnen omgaan. Krimp is een serieuze zaak: minder mensen betekent dat belangrijke voorzieningen steeds moeilijker te handhaven zijn. Een supermarkt kan immers alleen draaien als er voldoende klanten zijn. De kosten voor behoud van de bibliotheek of de basisschool moeten gedragen worden door minder belastinginkomsten van de gemeente. Dat geldt ook voor wegonderhoud, groenvoorziening en zorgvoorzieningen.
Het Graetheide-debat werd uitgezonden door START TV en
Lokale Omroep Stein (schuif tijdbalk naar 14:28 minuten).
Het Graetheide-comité had de stelling opgeworpen dat het onzinnig is om in tijden van krimp nieuwe huizen te bouwen. Als PvdA zijn we het daarmee niet eens. Krimp is een natuurlijk verschijnsel dat geen bedreiging hoeft te zijn. Je moet er wel slim mee omgaan en ervoor zorgen dat je de dynamiek in dorpen en steden niet verliest.
De PVV was (weer) de grote afwezige tijdens de reeks van verkiezingsdebatten voor de provinciale verkiezingen. Het verbaast mij niet: Ze zullen zelf ook de afweging gemaakt hebben dat ze alleen maar stemmen kunnen verliezen als ze zich nu inhoudelijk meten met de andere partijen. Ter voorbereiding op het Graetheide-debat van gisteren had ik wel opnieuw het verkiezingsprogramma van de PVV gelezen en ik kwam daar zoveel tegenstrijdigheden in hun eigen doelstellingen tegen, dat - als ik Cor Bosman was en nummer 3 op de PVV-lijst stond - ik me ook niet prettig zou voelen. Ik zal daar deze week nog een apart stukje over schrijven. Desondanks jammer dat Bosman er niet was, want ik was graag de discussie over de toekomst van het Graetheidegebied, de natuurontwikkeling in onze provincie en de gevolgen van de bevolkingskrimp met hem aangegaan.
Graetheide-debat
Gelukkig waren Erik Koppe (VVD) en Martijn van Helvert (CDA) er ook nog, die voor een volle zaal verkondigden dat ze (ook) geen geld meer willen uitgeven aan verdere natuurontwikkeling in de Westelijke Mijnstreek. Onder het motto: we gaan bezuinigen, moest het volgens hen maar afgelopen zijn met het aaneensluiten van de restjes waardevolle natuur die we nog hebben in onze regio. Dat dit een enorme desinvestering in onze economie betekent, ontging hen volledig. Dat inmiddels onze natuur een veel grotere inkomstenbron voor deze provincie is dan bijvoorbeeld de landbouw, en dat we een steeds sneller groeiend aantal 'natuurondernemers' (ondernemers in horeca, recreatie etc.) hebben, was niet aan hen besteed. "Wij zijn er voor de mens en niet voor de natuur", was Koppe's stelling. Zowel de zaal als ook vele onderzoeken geven echter aan dat mensen naast werk ook prettig willen wonen en voldoende voorzieningen (supermarkt, bakker, huisarts) nodig hebben om zich ergens thuis te voelen. Hoewel Koppe om het hardst riep dat juist hij de krimp te lijf wil gaan, is hij met zijn VVD-programma vooral bezig om tegen jonge Limburgers en mensen die naar Limburg zouden willen verhuizen te zeggen: ons interesseert jouw woongenot en leefbaarheid niet, dus kom maar vooral niet hier wonen. CDA-er Van Helvert nam niet eens de moeite om op de vragen van gespreksleider Jan de Koning (L1Laat) in te gaan. Natuur was dan weliswaar geen prioriteit meer, maar "wij helpen toch de fanfaren en de harmonieën...", was zijn pleidooi. Toch weer een bijzondere actie van Van Helvert, als je bedenkt dat zijn partij cultuurbeleid en cultuursubsidies in onze provincie vrijwel onmogelijk wil maken.
Gisteren was het Valentijnsdag, dus met rode rozen kun je haast niet stuk. We waren dan ook om vijf uur 's middags in de stromende regen met honderden rozen op het station in Sittard om ze uit te delen. Het initiatief met als slogan "Wat heb jij een heerlijke stem - mag ik hem op 2 maart van je hebben?" werd door de reizigers zeer op prijs gesteld. In minder dan een uur waren ze op. We kwamen zelfs mensen tegen met rozen die ze van collega-PvdA-ers op andere stations hadden ontvangen. Prima actie, met mijn dank aan Bep Mergelsberg, Maret Celis en Jeu Remmers.
Woensdagavond 16 februari doe ik mee aan het verkiezingsdebat van Stichting Graetheidecomité over de toekomst van Graetheide en de gevolgen van bevolkingskrimp in onze regio. Aan de orde komen ook de plannen voor een grootschalige energie-opslag en meer passieve recreatie tussen Grasbroek en het Limbrichterbos. Aan het debat doen alle partijen mee en het wordt gehouden van 19.45 uur - 22.00 uur in het MFC aan de Bergerweg 1 in Berg aan de Maas.